9 majmuna koji su umrli u zoološkom vrtu u Hong Kongu za dva dana zaraženo je melioidozom, kažu zvaničnici

9 majmuna koji su umrli u zoološkom vrtu u Hong Kongu za dva dana zaraženo je melioidozom, kažu zvaničnici

Devet majmuna koji su umrli u najstarijem zoološkom vrtu u Hong Kongu za dva dana ove nedelje zaraženo je endemskom bolešću, verovatno nakon nekih radova na kopanju u blizini njihovih kaveza, rekli su zvaničnici u petak.

Sekretar za kulturu, sport i turizam Kevin Ieung rekao je na brifingu za štampu da su životinje u zoološkom i botaničkom vrtu u Hong Kongu dobile melioidozu i da je bolest kasnije izazvala sepsu.

Ieung je naglasio da se takve infekcije obično javljaju u kontaktu sa kontaminiranom zemljom i vodom i da generalno ne postoji opasnost za ljude od kontakta sa zaraženim životinjama ili ljudima.

„Ožalošćeni smo zbog smrti devet majmuna“, rekao je on.

Osam majmuna pronađeno je mrtvo u nedelju, a još jedan je uginuo u ponedeljak nakon što je pokazao neobično ponašanje. Umrle životinje su bili De Brazzin majmun, obični veverični majmun, četiri sakija belog lica i tri tamarina sa pamučnim vrhom – vrsta koju je Međunarodna unija za zaštitu prirode navela kao kritično ugrožena.

Prema Hongkonškom Centru za zaštitu zdravlja, melioidozu izaziva bakterija Burkholderia pseudomallei, koja je široko rasprostranjena u zemljištu i mutnoj vodi.

Ieung je rekao da je park početkom oktobra obavio kopanje radi popravke nekih cevi za navodnjavanje ispod cvetnog kreveta u blizini kaveza majmuna i da bi smrtni slučajevi mogli biti povezani sa tim.

Rekao je da su majmuni možda došli u kontakt sa bakterijama nakon što je osoblje parka ušlo u njihove kaveze sa eventualno kontaminiranim cipelama. Druga mogućnost je da su neki zaraženi majmuni imali bliski kontakt sa drugim majmunima, rekao je on.

„Period inkubacije za melioidozu kod primata je oko nedelju dana i to se poklapa sa periodom nakon kopanja zemlje“, rekao je on.

Edvin Cui, kontrolor centra, rekao je da se incident dogodio samo u jednoj zoni i da će njegov uticaj na stanovnike Hong Konga biti veoma mali.

Ieung je u ponedeljak održao hitan međuresorni sastanak o smrti sa Odeljenjem za slobodno vreme i kulturu, Odeljenjem za poljoprivredu, ribarstvo i konzervaciju i Ministarstvom zdravlja.

Još jedan majmun De Braze takođe je pokazao neobično ponašanje i apetit, ali zvaničnici su rekli da je njegovo stanje u petak ostalo stabilno.

Zoološka i botanička bašta u Hong Kongu — najstariji park u bivšoj britanskoj koloniji — potpuno je otvorena za javnost 1871. To je retka urbana oaza u centralnom centru finansijskog centra, koji se vratio pod kinesku vlast 1997. godine.