Dvodnevna obilna kiša dovela je do velikih poplava u centralnoj Francuskoj

Dvodnevna obilna kiša dovela je do velikih poplava u centralnoj Francuskoj

Francuski premijer izjavio je u petak da su vatrogasci i drugi spasioci sproveli oko 2.300 operacija, uključujući spasavanje života, tokom što se smatra najvećom poplavom u poslednjih 40 godina u centralnoj Francuskoj. Mišel Barnije je posetio krizni centar francuskih vlasti u Parizu i istakao da se retko seća tako intenzivne kiše. Evakuisano je preko 1.000 ljudi, ali većina njih je mogla da se vrati svojim kućama.

Barnije je takođe pohvalio efikasnost sistema upozorenja koji je prvi put korišćen, a koji je slao tekstualne poruke pozivajući ljude u pogođenim područjima da odlože ili otkažu svoja putovanja i ostanu na sigurnom. Prema saopštenju Francuske meteorološke agencije Meteo France, lokalni regioni Ardeš i Lozer imali su obilne padavine od čak 700 milimetara (27,5 inča) kiše za samo 48 sati.

U četvrtak je nacionalni železnički operater SNCF obustavio regionalne vozove između Liona i Sent Etjena, navodeći da su pruge neprohodne. Lokalne železničke usluge će ostati obustavljene nekoliko dana, potvrđeno je u zvaničnom saopštenju. Glavni auto-put između ova dva grada takođe je bio poplavljen i ostao zatvoren tokom petka.

Meteo France je u petak ujutro ukinuo crveno upozorenje zbog loših vremenskih uslova, ali je i dalje izdao upozorenje na moguće obilne kiše i poplave u jugozapadnoj Francuskoj.