Naučnici stvaraju nova mesta za zimovanje za leptire monarha, usred globalnog zagrevanja

Naučnici stvaraju nova mesta za zimovanje za leptire monarha, usred globalnog zagrevanja

Seoba leptira monarha predstavlja jedno od fascinantnih prirodnih pojava. Nova generacija leptira monarha se svake jeseni rađa u severnim delovima Sjedinjenih Američkih Država i južnom delu Kanade, nakon čega stotine miliona ovih leptira preleće udaljenost od 4.000 do 4.800 km do planina Centralnog Meksika. U šumama svete jele Abies religiosa na visokim nadmorskim visinama u ovim planinama, monarsi provode zimu. Bez ovih šuma, leptiri monarh ne bi mogli da prežive svoje iscrpljujuće putovanje.

Međutim, sa globalnim zagrevanjem, postoji predviđanje da će ove šume polako migrovati uzvišenja, a do 2090. godine mogle bi čak i nestati. Zbog toga će biti neophodno stvaranje novih šuma izvan njihovog trenutnog geografskog područja, možda na planinama istočnije i višoj nadmorskoj visini.

Dr. Kuautemok Saenc-Romero, profesor na Univerzitetu Mičoakana de San Nikolas u San Nikolasu, Meksiko, i glavni autor studije objavljene u Frontiers in Forests and Global Change, ističe izvodljivost sadnje novih svetih jelovih šuma na obližnjem vulkanu, Nevado de Toluka, na visinama između 3.400 i 4.000 metara. Ovaj pristup nazvan je „potpomognuta migracija“, gde se sadnice uzgajene iz semena iz postojećih populacija svete jele sade na novim lokacijama čija će klima do 2060. godine biti slična onoj na trenutnim mestima zimovanja zbog globalnog zagrevanja.

Saenz-Romero i njegov tim su 2017. godine sakupili seme sa osam sastojina svete jele u rezervatu biosfere leptira Monarh u Meksiku, na visinama između 3.100 i 3.500 metara. Nakon toga su sadnice uzgajali dve godine u hladovini na 1.900 metara nadmorske visine, a zatim još godinu dana u rasadniku na 3.000 metara.

U julu 2021. godine, sadnice su presađene na četiri lokacije duž visinskog nagiba na severoistočnoj padini Nevado de Toluke. Ova planina je izabrana jer je najbliža rezervatu biosfere leptira Monarh i jer ima vrh 1.130 metara viši od najviše pojavljivanja svete jele na 3.550 metara, uz dodatnu prirodnu zaštitu.

Na četiri različite nadmorske visine – 3.400, 3.600, 3.800 i 4.000 metara – zasađeno je ukupno 960 sadnica. Sadnice su raspoređene na 30 prostornih blokova po visini, vodeći računa da se uključi jednak broj sa svake originalne sastojine u rezervatu biosfere leptira Monarh.

Sadnice su bile zasađene pod „biljkama za dojilje“ radi zaštite od prekomerne sunčeve svetlosti i ekstremnih hladnoća, sa grmovima Senecio cinerarioides do 3.800 metara i grmovima Lupinus montanus i stablima Pinus hartvegii na 4.000 metara.

U periodu između septembra 2021. i decembra 2023. godine, Saenz-Romero i tim su redovno merili performanse svake sadnice kako bi pratili opstanak, visinu i prečnik. Cilj eksperimenta bio je očuvanje svete jele, a ne proizvodnja drveta, te je preživljavanje smatrano ključnom merom uspeha.

Rezultati istraživanja pokazali su da je efikasnost presađenih sadnica opadala sa povećanjem „ekološke udaljenosti“ – razlike u ključnim klimatskim faktorima poput temperature, padavina i suvoće – između originalne sastojine i mesta sadnje. Opstanak i rast sadnica su se pokazali lošijim kada su sadnice presađene na lokacije koje su bile hladnije i više od prvobitnih sastojina u rezervatu biosfere leptira Monarh. Na nadmorskoj visini od 4.000 metara, rast je bio gotovo zanemarljiv, dok su mnoge sadnice pokazale oštećenja od mraza.

Na visinama između 3.600 i 3.800 metara, sadnice su imale manji vertikalni rast za 54%, 27% manje biomase i 27% manje preživljavanje u poređenju sa početnom linijom na 3.400 metara. Ova stopa preživljavanja je ocenjena kao „veoma prihvatljiva“ od strane autora studije.

Saenc-Romero zaključuje da bi ove zasađene šume moguće poslužiti kao mesta zimovanja za leptire monarhe u budućim toplijim klimatskim uslovima. Trenutno, leptiri monarh su već počeli da formiraju nove i velike kolonije na hladnijim mestima u Nevado de Toluci, što ukazuje da već traže nova mesta za zimovanje s obzirom da su njihova istorijska mesta unutar rezervata biosfere leptira Monarh postala previše topla. Kada sadnice potpuno izrastu, postoji nadanje da će pronaći i novo mesto za zimovanje.

Naglašava se da stvaranje novih područja za leptire monarhe ne isključuje konstantne napore u očuvanju njihovog trenutnog staništa u rezervatu biosfere leptira Monarh. Oba pristupa trebaju biti komplementarna, sa jednakim naglaskom na prioritetima.