Zdrava ishrana može pomoći u sprečavanju napredovanja raka prostate

Zdrava ishrana može pomoći u sprečavanju napredovanja raka prostate

U studiji za koju se veruje da je prva objavljena takve vrste, istraživački tim predvođen Johns Hopkins Medicine pruža naučne dokaze da zdrava ishrana može smanjiti šanse da niskorizični karcinom prostate napreduje u agresivnije stanje kod muškaraca koji su podvrgnuti aktivnom nadzoru. klinička opcija u kojoj se muškarci sa nižim rizikom od raka pažljivo prate radi progresije umesto tretmana koji bi mogli imati neželjene neželjene efekte ili komplikacije.

Nalazi su objavljeni danas u časopisu JAMA Onkologija.

„Mnogi muškarci sa dijagnozom karcinoma prostate niskog stepena zainteresovani su za promene koje mogu da urade kako bi smanjili rizik da njihov tumor postane agresivniji, a uloga ishrane i ishrane su jedno od najčešće postavljanih pitanja“, kaže ko-autor studije. Dr Brus Trok, profesor urologije, epidemiologije i onkologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Džon Hopkins i direktor odeljenja za epidemiologiju Urološkog instituta Brejdi.

„Ovi muškarci su motivisani da naprave promene koje mogu poboljšati njihovu prognozu, zbog čega smo počeli da prikupljamo podatke o njihovoj ishrani, načinu života i izloženosti pre 20 godina. Nadamo se da će nam ovi najnoviji nalazi omogućiti da razvijemo neke konkretne korake koje mogu preduzeti da rizik od progresije raka“.

Kada se nakon biopsije utvrdi da je pacijent razvio rak prostate, uzorkovane ćelije se dodeljuju grupi stepena na osnovu toga kako izgledaju u poređenju sa normalnim tkivom prostate. Grupe stepena se kreću od 1 do 5, pri čemu grupa stepena 1 ukazuje na indolentne ćelije raka koje ne izgledaju mnogo drugačije od normalnog tkiva i ne metastaziraju (šire se na druge delove tela).

Na drugom kraju skale, grupa 5 označava ćelije raka koje su prilično abnormalne po izgledu i mogu rasti i širiti se po celom telu ako se ne leče. Ove grupe stepena su način na koji kliničari klasifikuju biološku agresivnost raka.

Tokom aktivnog nadzora, biopsije se rade u redovnim intervalima kako bi se tražila promena u karcinomu prostate koja bi ga premestila u grupu višeg stepena. Ovo se zove reklasifikacija razreda. Preklasifikacija često dovodi do preporuke za lečenje. To je takođe uobičajen način da istraživači procene efikasnost terapija i modifikacije životnog stila.

„Iako su postojale prethodne istraživačke studije koje su proučavale ishranu i njen odnos sa rakom prostate, verujemo da je naša prva koja pruža statistički značajne dokaze da je zdrava ishrana povezana sa smanjenjem rizika od napredovanja raka prostate u grupu višeg stepena. , kao što je prikazano smanjenjem procenta muškaraca pod aktivnim nadzorom koji doživljavaju reklasifikaciju stepena tokom vremena“, kaže ko-stariji autor studije Kristijan Pavlovič, MD, profesor urološke onkologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Džons Hopkins i direktor Brejdi Program aktivnog nadzora raka prostate Urološkog instituta.

U novo objavljenoj studiji, istraživači su prospektivno procenili istoriju 886 muškaraca (srednja starost pri postavljanju dijagnoze: 66) kojima je dijagnostikovan rak prostate grupe 1 od januara 2005. do februara 2017. godine, od kojih su svi bili u programu aktivnog nadzora Johns Hopkins Medicine i koji su, u vreme upisa, popunili validirano ispitivanje učestalosti ishrane – Upitnik o učestalosti hrane iz Block 1998 – u vezi sa njihovim uobičajenim načinima ishrane. Od učesnika, 55 su bili crnci (6,2%), 803 (90,6%) su bili belci i 28 (3,2%) su identifikovani kao druge rase i etničke grupe.

Na osnovu njihovih odgovora na upitnik, izračunat je indeks zdrave ishrane (HEI) za svakog pacijenta. HEI se kreće od 0 do 100.

„HEI je potvrđena mera ukupnog kvaliteta ishrane, koja kvantifikuje koliko je način ishrane pojedinca u skladu sa preporukama smernica za ishranu američkog ministarstva poljoprivrede za Amerikance“, kaže glavni autor studije Zhuo Toni Su, MD, stanovnik pete godine. na Urološkom institutu Brejdi i Medicinskom fakultetu Univerziteta Džon Hopkins.

„Pogledali smo HEI rezultat svakog pacijenta – kako je izračunato iz njihovih informacija o ishrani zabeleženih pri upisu u naš program aktivnog nadzora – i procenili da li je manja verovatnoća da će muškarci sa kvalitetnijom ishranom doživeti reklasifikaciju razreda u godinama nakon toga.“

Su kaže da su istraživači takođe procenjivali pacijente koristeći HEI (E-HEI) skor prilagođen energiji koji uzima u obzir dnevni kalorijski unos osobe.

Zajedno sa te dve metrike, kaže Su, istraživači su izračunali rezultate za svakog učesnika studije koristeći indeks dijetalne upale (DII) i DII (E-DII) prilagođen energiji.

„Skorovi DII i E-DII procenjuju inflamatorni ili antiinflamatorni potencijal bilo koje dijete, tako da viši rezultati ukazuju na ishranu koja može izazvati više zapaljenja, što zauzvrat može doprineti razvoju i napredovanju raka prostate“, kaže Su . „Procijenili smo da li je veći inflamatorni potencijal povezan sa povećanim rizikom od reklasifikacije stepena.“

Procenom praćenja nakon 6,5 godina nakon dijagnoze, 187 muškaraca (21%) je reklasifikovano u ocenu grupu 2 ili više, od kojih je 55 (6%) imalo ekstremnu reklasifikaciju stepena u grupu 3 ili više.

„Kada je naš tim pogledao rezultate HEI i E-HEI u odnosu na stope reklasifikacije razreda, otkrili smo statistički značajnu obrnutu vezu između pridržavanja visokokvalitetne dijete — na šta ukazuju visoki HEI i E-HEI rezultati — i rizika reklasifikacije razreda tokom aktivnog nadzora“, kaže Trok.

„Drugim rečima, što su viši rezultati HEI i E-HEI, to je više smanjen rizik da je rak prostate niskog stepena napredovao u bolest višeg stepena koja je zahtevala kurativni tretman.

Pavlović kaže za pacijente koji se pridržavaju ishrane visokog kvaliteta, svako povećanje od 12,5 poena u skoru visokog obrazovanja je povezano sa otprilike 15% smanjenja reklasifikacije u ocenu grupu 2 ili više, i 30% smanjenje u reklasifikaciji u ocenu grupu 3 ili više .

Istraživači kažu da njihovi nalazi takođe ukazuju na to da je manji potencijal upale među nekoliko mogućih mehanizama za smanjenje rizika kao rezultat kvalitetnije ishrane. Međutim, nisu pronašli vezu između reklasifikacije razreda i osnovnih DII/E-DII rezultata.

„Ovaj nedostatak povezanosti sa DII/E-DII može ukazivati na to da zapaljenje igra ulogu u pokretanju progresije od zdrave prostate do one sa rakom“, kaže Trock. „Dok, kod muškaraca koji već imaju rak prostate, suptilnija biološka promena od nižeg do višeg stepena može odražavati druge mehanizme na koje potencijalno utiče ishrana.“

Istraživači navode nekoliko ograničenja u svojoj studiji, uključujući podatke o ishrani zasnovane na samoizvještavanju pacijenata, rezultate koji su podložni potencijalnoj pristrasnosti neodgovora (pristrasnost koja se javlja kada se ispitanici i nerespondenti razlikuju na načine koji utiču na istraživanje, čineći populaciju uzorka manje reprezentativnom za cijelu populaciju ) i ne uzimajući u obzir promene u ishrani tokom vremena. Pored toga, kažu da se populacija studije – koja se sastoji pretežno od belaca sa bolešću grupe 1 u trenutku dijagnoze – možda ne može generalizovati za sve pacijente.

„Naši dosadašnji nalazi bi trebalo da budu od pomoći za savetovanje muškaraca koji odluče da nastave sa aktivnim nadzorom i motivisani su da modifikuju svoje ponašanje, uključujući kvalitet ishrane“, kaže Pavlović. „Međutim, da bi se istinski potvrdila povezanost između kvalitetnije ishrane i smanjenog rizika od progresije raka prostate, potrebne su buduće studije sa raznovrsnijom populacijom.“