Retki medicinski slučaj: Muškarac sa tri penisa otkriven u novoj studiji

Retki medicinski slučaj: Muškarac sa tri penisa otkriven u novoj studiji

Nedavno objavljena studija u Journal of Medical Case Reports donosi izuzetno redak medicinski slučaj muškarca sa trifalijom – stanjem u kojem osoba ima tri penisa. Ovaj retki anatomski nalaz, prvi ove vrste kod odrasle osobe, otkriven je tokom seciranja tela 78-godišnjeg muškarca koji je svoje telo donirao nauci. Otkriće je šokiralo anatome i izazvalo brojne rasprave o tipičnoj ljudskoj anatomiji i razvojnim varijacijama.

Prema studiji, samo jedan penis bio je vidljiv spolja, dok su unutar skrotuma pronađena dva dodatna, manja penisa. Glavni penis je bio dug 77 milimetara, dok su manji bili upola te veličine. Ono što je dodatno intrigantno jeste činjenica da je ovaj čovek imao samo jednu uretru, koja se protezala kroz glavni penis, dok su ostali penisi bili bez funkcionalne uloge u mokraćnim funkcijama.

Ovo otkriće postavlja mnoga pitanja o pravilnom definisanju anatomskih struktura, a neki istraživači sugerišu da bi moglo doći do greške u identifikaciji, odnosno da je u pitanju možda slučaj difalije (dva penisa). Istraživači su istakli da su sva tri penisa sadržala erektilno tkivo, iako nije jasno da li su mogli funkcionisati zajedno ili nezavisno. Uprkos izuzetnom nalazu, autori studije nisu sproveli detaljnija mikroskopska ispitivanja, niti su pratili nerve i krvne sudove koji bi pružili dodatna pojašnjenja.

Ovaj slučaj trifalije kod odrasle osobe samo je drugi zabeležen u medicinskoj literaturi, dok je prethodni slučaj, dokumentovan 2020. godine, uključivao tromesečnu bebu iz Iraka sa sličnim stanjem. U tom slučaju, dodatni penisi su bili smešteni na perineumu i nisu imali uretralnu funkciju, pa su kasnije uklonjeni hirurškim putem.

Kako se ovakvi slučajevi mogu objasniti? Lekari sugerišu da do ovih anatomski neuobičajenih formacija dolazi zbog poremećaja u embrionalnom razvoju, posebno u prvom tromesečju trudnoće. Tokom ovog perioda, izlaganje fetusa određenim toksinima, lekovima, ili genetskim anomalijama može dovesti do formiranja dodatnih organa, uključujući i penise.

Razvoj genitalija počinje već u petoj nedelji trudnoće, kada ćelije migriraju na srednju liniju embriona i formiraju prekursore genitalnih struktura. Poremećaji u ovom procesu, fluktuacije nivoa testosterona ili nepravilnosti u radu gena mogu izazvati pojavu dodatnih penisa.

Iako su ovakvi slučajevi veoma retki, oni pružaju jedinstveni uvid u složenost ljudskog tela i varijacije koje mogu postojati, a da su često neprimetne ili bez ikakvog kliničkog značaja. Slučaj muškarca sa trifalijom još jednom ističe važnost nastavka istraživanja u oblasti embriologije i anatomije, kao i potrebu za daljim proučavanjem kako bi se bolje razumela genetska i razvojna osnova ovih retkih anatomski varijacija.

S obzirom na ove retke pojave, naučnici ističu i važnost zdravog načina života kod osoba koje planiraju trudnoću, kao i tokom same trudnoće, kako bi se smanjio rizik od razvoja ovakvih anomalija i pružile najbolje šanse za razvoj tipične ljudske anatomije.

Ovaj slučaj trifalije ne samo da podseća na složenost ljudskog tela, već i na činjenicu da svi nosimo određene anatomske varijacije koje nas čine jedinstvenima.