Mentalno zdravlje na trajanje sna tinejdžera utiče, otkriva studija

Mentalno zdravlje na trajanje sna tinejdžera utiče, otkriva studija

Prema novoj studiji, australijski tinejdžeri koji doživljavaju povećan nivo psihičkog stresa i veliku upotrebu društvenih medija imaju veću vjerovatnoću da spavaju manje od preporučene količine.

Objavljeno u BMJ Open, studija je pokazala da tinejdžeri sa visokim nivoom psihičkog stresa imaju veće šanse da spavaju manje od 8-10 sati preporučenih noću.

Slično tome, tinejdžeri koji su imali veliku upotrebu društvenih medija i proveli duže periode na domaćem zadatku takođe su skloniji spavanju manje od osam sati.

1.295 učesnika koji su prvobitno regrutovani za studiju putem društvenih medija bili su iz Sidneja, a većina anketiranih bile su žene starosti između 16 i 18 godina.

Vikas Arija, istraživač u Centru za mentalno zdravlje i dobrobit zajednice u Melburnskoj školi za stanovništvo i globalno zdravlje, rekao je da je studija nova po tome što pokazuje kako mentalno blagostanje utiče na san, kao i kako san utiče na nivoe psihološki stres.

„Ova studija naglašava negativne uticaje većeg psihičkog stresa i većeg broja sati provedenih na društvenim mrežama i domaćim zadacima na trajanje sna“, rekao je on.

„Postoji negativna povratna sprega koja se dešava sa snom i mentalnim blagostanjem, tako da smo otkrili da je psihološki stres povezan sa manje sati spavanja noću, dok je smanjenje trajanja sna povezano sa povećanim psihičkim stresom.

„Gledajući unapred, podsticali bismo programe zdravstvenog obrazovanja u školama koji se fokusiraju na značajne prednosti mentalnog blagostanja i mirnog, restorativnog sna noću.“

Dr Situm Munasinghe, postdoktorski saradnik istraživač sa Instituta za istraživanje zdravlja translacije na Univerzitetu Zapadni Sidnej, rekao je da se uticaj korišćenja društvenih medija na san može objasniti na nekoliko različitih načina.

„Moguće je da značajna upotreba društvenih medija zapravo može zameniti sate spavanja, ili da upotreba društvenih medija može stimulisati emocionalno ili psihološko uzbuđenje koje ometa san“, rekao je on.

„Takođe može biti slučaj da korišćenje telefona pre spavanja može produžiti vreme potrebno da se zaspi.“

Studiju su vodili Univerzitet u Melburnu, Univerzitet Zapadni Sidnej i Univerzitet u Sidneju.