Pomorski stručnjaci osporavaju pouzdanost modela predviđanja udara broda

Pomorski stručnjaci osporavaju pouzdanost modela predviđanja udara broda

Nova studija je postavila pitanja o trenutnim pristupima predviđanju rizika od udara brodova na kitove.

Predvođen istraživačima sa Univerziteta Heriot-Vat u Edinburgu, u Škotskoj, međunarodni tim naučnika uporedio je osam modela koji su trenutno na snazi kako bi procenili i predvideli rizik od sudara brodova sa kitovima. Studija otkriva značajne nedoslednosti u rezultatima u različitim modelima.

Rad pod naslovom „Nisu sve mape jednake: Evaluacija pristupa za mapiranje rizika od sudara plovila sa velikim kitovima baletanima“ objavljen je 17. oktobra u časopisu za primenjenu ekologiju i deo je šireg četvorogodišnjeg projekta.

Većina izveštaja o sudarima plovila uključuje velike kitove, ali sve vrste mogu biti pogođene. Na globalnom nivou, štrajkovi se nedovoljno prijavljuju i često mogu ostati neotkriveni, posebno kada su u pitanju velika plovila. Sudari mogu dovesti do toga da životinje budu povređene ili ubijene, a plovila takođe mogu da pretrpe značajnu štetu.

Pristupe za identifikaciju područja visokog rizika od sudara koriste menadžeri i kreatori politike više od 20 godina kako bi pokušali da shvate gde je veća verovatnoća da će plovila naići na veliki morski život i istražiti gde bi moglo biti najefikasnije primeniti mere upravljanja za smanjenje rizik od fatalnih sudara.

Kada se utvrdi da je područje sa visokim rizikom od sudara, koraci kao što su usporavanje plovila i njihovo udaljavanje od područja u kojima postoji velika vjerovatnoća da će naići na kitove samo su neki od načina za koje se pokazalo da su efikasni u smanjenju incidenata. .

Po prvi put, ova studija razmatra kako korišćenje različitih pristupa za procenu rizika od štrajka ima posledice na oblasti identifikovane kao visoko rizične. Značaj ovih nalaza mogao bi imati globalne implikacije za upravljanje brodskim saobraćajem.

Emili Hague je glavni autor i istraživač sa Instituta za život i nauku o Zemlji na Univerzitetu Heriot-Vatt.

Ona je rekla: „U ovom radu smo pogledali različite metode koje postoje za mapiranje rizika od sudara i otkrili da su došli do sličnih, ali suštinski različitih predviđanja. Neki pristupi identifikovali su ista mesta kao ‘visoko rizična’, dok su drugi modeli su identifikovali sasvim različite lokacije ili veličine područja.

„Ove metode su se ranije smatrale zamenljivim, što pokazujemo da nije nužno slučaj.“

Ona nastavlja: ​​„Nadamo se da ćemo poboljšati transparentnost u vezi sa mapiranjem rizika od sudara kitova, tako da menadžeri i kreatori politike znaju ograničenja i prednosti svakog pristupa i mogu da razmotre najbolji pristup i vrstu podataka koji su im potrebni za njihovu konkretnu oblast i zahteve.

„Nadamo se da ovaj rad može doprineti radu koji radi na smanjenju udara brodova na kitove i na kraju pomoći njihovom očuvanju.

U radu su upoređene postojeće metode za predviđanje udara plovila uključujući i najsavremenije tehnike.

Tim je koristio iste skupove podataka da uporedi rezultate svakog od različitih pristupa. Ovo je uključivalo podatke o distribuciji kitova u oblasti istraživanja i podatke o plovilima koja su bila prisutna u uporedivom periodu.

Dr Lauren McVhinnie, koja je docent na Univerzitetu Heriot-Vatt i voditelj projekta, objašnjava zašto postoji potreba za preciznim modeliranjem.

„Realnost je da smo imali sreće i da sada imamo drugu šansu sa ovim životinjama nakon što je komercijalni lov mnoge vrste gurnuo na ivicu izumiranja“, rekla je ona.

„Srećom, sada postoje mnoge vrste koje pokazuju znake oporavka, ali naš pomorski sektor je u velikoj meri evoluirao bez prisustva velikih kitova u velikom broju. To je značilo da tek sada počinjemo da shvatamo kako na ove životinje mogu uticati ljudske aktivnosti kao što je isporuka“

„U budućnosti, ako želimo da pokušamo da obezbedimo dalji oporavak ovih vrsta, onda moramo da uvedemo mere za ublažavanje savremenih rizika koji predstavljaju pretnju opstanku kitova. Znamo da za neke populacije kitova , udari plovila su jedna od primarnih pretnji njihovom oporavku, tako da moramo biti proaktivni i preduzeti korake potrebne da ih zaštitimo.“

Autori ističu važnost pažljivog razmatranja pri odlučivanju o tome koji pristupi su najprikladniji za predviđanje rizika od sudara plovila. Ovi izbori, objašnjava se u radu, imaju značajne implikacije na oblasti identifikovane mapama rizika i mogu imati naknadne implikacije na odluke upravljanja ili politike koje proizilaze iz rezultata.

Emili zaključuje: „Važno je da koristimo najbolje dostupne podatke i modele kako bismo bolje informisali brodarske kompanije kako mogu da minimiziraju verovatnoću sudara sa kitovima.

Udari plovila su jedna od najvećih pretnji po život kitova. S obzirom da se broj brodova brzo povećava kako bi se držao korak sa globalnom potražnjom za robom, pitanje će se samo pogoršati.

Međutim, postoji sve veća politička spremnost da se preduzmu akcije za zaštitu okeana i njegovih staništa, sa Dekadom okeana UN-a u toku, a Međunarodna pomorska organizacija (IMO) sve više radi sa brodarskom industrijom kako bi se osiguralo da područja sa velikim prometom ne utiču na velike kitove. .

Studija je uključivala doprinose međunarodnih istraživača, naučnika i organizacija, uključujući Društvo za zaštitu divljih životinja u Kanadi, Školu nauka o Zemlji i okeanu na Univerzitetu Viktorije, Odsek za geografiju, životnu sredinu i geomatiku na Univerzitetu u Otavi, ribarstvo i Oceans Canada, Grenlandski institut za prirodne resurse, Transport Kanada, Škola bioloških nauka i Škola geonauka na Univerzitetu u Aberdinu, Nacionalni centar za razgradnju i Odsek za geografiju na Univerzitetu Viktorija.