Zelenski: 10.000 severnokorejskih vojnika na strani Rusije – korak ka svetskom ratu

Zelenski: 10.000 severnokorejskih vojnika na strani Rusije – korak ka svetskom ratu

Severna Koreja priprema 10.000 vojnika da se pridruže ratu u Ukrajini na strani Rusije, što predstavlja prvi korak ka svetskom ratu, izjavio je danas u Briselu ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je rekao da Pjongjang priprema 10.000 vojnika različitih rodova i specijalnosti da se pridruže ratu Rusije protiv Ukrajine, navodeći da će se oni uključiti u borbe narednih meseci nakon što prođu obuke, preneo je Kijev independent.

Njegova izjava usledila je nekoliko dana nakon što je neimenovani zapadni diplomata rekao za Kijev independent da je Severna Koreja poslala 10.000 vojnika u Rusiju.

„Prema vojnim obaveštajnim podacima, pojedini severnokorejski oficiri se već nalaze na okupiranim ukrajinskim teritorijama i pridružili su se ruskoj vojsci. Njihov broj je nepoznat“, naveo je Zelenski.

Prema njegovim rečima Iran je isporučio dronove domaće proizvodnje Rusiji, ali nije slao Irance da se bore na strani Rusije. Zelenski je pozvao saveznike u sredu da uvedu nove sankcije Severnoj Koreji nakon što je ta zemlja, kako je naveo, postala učesnik u ratu u Ukrajini boreći se na strani Rusije.