Fizičari prijavljuju pojavu feromagnetizma na početku Kondo raspada u dvoslojnim moar rešetkama

Fizičari prijavljuju pojavu feromagnetizma na početku Kondo raspada u dvoslojnim moar rešetkama

Moire superrešetke predstavljaju materijale sa specifičnom strukturom, koja obuhvata dva sloja postavljena jedan na drugi sa minimalnom neusklađenošću rotacije ili rešetke između njih. S druge strane, Kondo model rešetke opisuje sisteme u kojima elektroni provodljivosti interaguju sa lokalizovanim magnetnim nečistoćama, što značajno menja električna i magnetna svojstva tih sistema.

U poslednjih nekoliko godina, istraživači su uspeli da konstruišu materijale koji kombinuju karakteristike oba tipa sistema, stvarajući moire Kondo rešetke. Ovi materijali predstavljaju moire superrešetke sa periodičnim rasporedom lokalizovanih magnetnih momenata, slično onome što je opisano u modelu Kondo rešetke.

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Nature Physics istražuje pojavu feromagnetizma u moire dvoslojevima MoTe 2 /VSe 2 na početku Kondo destrukcije podešene gustinom. Ovo istraživanje se fokusira na proučavanje ponašanja teških fermiona u ovim sistemima pod različitim spoljnim uticajima, kao što su gustina dopinga, magnetno polje i jačina interakcije.

Tim istraživača sa Instituta Kavli u Kornelu za nanorazmernu nauku, Univerziteta Kornel i Nacionalnog instituta za nauku o materijalima u Japanu, uspeo je da stvori visoko podesiv moire Kondo sistem rešetke na bazi MoTe 2 /VSe 2 moire dvoslojeva. Ovaj materijal omogućava kontinuirano ispitivanje tranzicije Kondo destrukcije, što je izazovno u većim teškim fermion materijalima.

Korišćenjem svoje strategije izrade, istraživači su mogli da prouče tranziciju uništavanja Kondoa kako se dešava, istražujući pojavu magnetnih stanja u blizini te faze tranzicije. Kombinacijom magneto-transportne i magneto-optičke spektroskopije, tim je merenjima došao do zanimljivih rezultata.

Blizu kritične gustine, primetili su skoro istovremenu pojavu metala u izolator i magnetne kvantne fazne tranzicije. Ovakvo ponašanje sistema na kritičnoj tački pruža uvid u fundamentalne procese koji se odvijaju pri tranziciji Kondo destrukcije.

Daljnja istraživanja će se usmeriti na traženje novih topoloških stanja materije u režimu Kondo rešetke, uz dodatno povećanje gustine putujućih nosilaca naboja. Očekuje se da će ova istraživanja pružiti uvid u topološke Kondo izolatore i polumetale, što bi moglo otvoriti nova polja proučavanja kvantnih materijala.