Elektrofiziološka studija pokazuje kako toksin mrava izaziva ekstremni bol

Elektrofiziološka studija pokazuje kako toksin mrava izaziva ekstremni bol

Istraživači sa Univerziteta Kvinslend sproveli su studiju koja otkriva mehanizam delovanja otrova zapadnoafričkog mrava na uzrokovanje ekstremnog bola. Vođen timom, dr Anđelo Keramidas sa Instituta za molekularnu bionauku UK koristio je elektrofiziologiju kako bi analizirao otrov i identifikovao njegove karakteristike. Njihova istraživanja su pokazala da toksini iz mrava deluju na natrijumske kanale u nervnim ćelijama, izazivajući hiperaktivnost i kontinuirano ispaljivanje signala bola.

Ovaj otrov izaziva širok spektar simptoma, uključujući intenzivan bol, crvenilo, upalu, prekomerno znojenje i naježivanje na mestu uboda. Studija je fokusirana na razumevanje molekularnih mehanizama koji stoje iza ovog procesa kako bi se eventualno razvile nove terapije za akutni i hronični bol.

Nalazi istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Biological Chemistry, gde su detaljno opisani mehanizmi interakcije otrovnih peptida sa natrijumskim kanalima. Tim istraživača ističe da je ova hiperaktivnost kanala ključni faktor u intenzitetu bola uzrokovanog ujedom mrava.

Osim zapadnoafričkog mrava, istraživači su zainteresovani i za druge vrste insekata koji proizvode otrov, poput osa i pčela. Njihov cilj je da prošire razumevanje mehanizama delovanja ovih otrova i njihov potencijal za lečenje bola.