Teške bitke stavljaju pravo na abortus na glasačke listiće

Teške bitke stavljaju pravo na abortus na glasačke listiće

Glasači u devet američkih država će uskoro doneti odluke o uvođenju prava na abortus u svoje ustave. Međutim, stručnjaci upozoravaju da ove mere neće dramatično promeniti pristup abortusu odmah. Umesto toga, eventualno odobrenje birača moglo bi pokrenuti lavinu sudskih tužbi o ovoj kontroverznoj temi, posebno nakon što je Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država 2022. godine ukinuo presudu u slučaju Roe protiv Vejda.

U slučaju Misurija, ukoliko se amandman usvoji i stupi na snagu u decembru, važno je napomenuti da to neće automatski ukinuti postojeću zabranu abortusa u svim fazama trudnoće i ostale regulative, poput obaveznog perioda čekanja od 72 sata i zahteva o veličini ulaza u klinike. Ovakav razvoj događaja naterao je organizaciju Planned Parenthood da zaustavi pružanje usluga abortusa u nekim svojim klinikama već godinu dana pre nego što je presuda u slučaju Roe protiv Vejda poništena.

Repulikanska državna senatorka Meri Elizabet Kolman ističe da glasanje za ovu meru ne znači direktno ukidanje postojećih prava, već da će njeni pristalice morati godinama da se bore kroz sudski sistem. Takođe se spekuliše da bi zakonodavna skupština, kojom dominiraju republikanci, mogla ponovo uputiti pitanje biračima ukoliko amandman prođe.

Uzimajući u obzir potencijalne sudke bitke i dugotrajne pravne procese, predsednica Planned Parenthood Great Plains, Emili Vels, ističe da bi usvajanje ovakvih amandmana dalo vetar u leđa u borbi protiv restrikcija u vezi sa abortusom. Važno je napomenuti da usvajanje amandmana ne znači automatsko ukidanje svih restrikcija, kao što je pokazao slučaj Ohaja gde je sud blokirao primenu zakona koji je zabranjivao abortus nakon srčane aktivnosti.

U Floridi, najmnogoljudnijoj državi sa predlogom za amandman o abortusu, situacija je kompleksnija zbog optužbi za prevaru u procesu prikupljanja potpisa. Očekuje se da će ova tema biti predmet sudskih sporova i tužbi, dok pristalice i protivnici aktivno lobiraju za svoje stavove.

U Koloradu, Merilendu i Njujorku, gde se ne koristi izričit termin „abortus“ već se zabranjuje diskriminacija na osnovu „ishoda trudnoće“, abortus je dozvoljen do određenih faza trudnoće, obično nakon 20. nedelje. Predlozi amandmana u Arizoni, Nebraski i Južnoj Dakoti takođe izazivaju polemike i očekuju se dalje pravne bitke ukoliko budu usvojeni.

Uprkos različitim stavovima i pritiscima, pitanje abortusa ostaje duboko podeljeno u američkom društvu, sa predstavnicima različitih grupacija koji aktivno lobiraju za svoje interese. Očekuje se da će sudski procesi i pravne bitke biti neizbežni ukoliko se ovi amandmani usvoje.