Očekuje se da će retka kopija američkog ustava na aukciji biti prodata za milione

Očekuje se da će retka kopija američkog ustava na aukciji biti prodata za milione

Redak primerak Ustava SAD, štampan pre 237 godina i poslat državama na ratifikaciju, je na aukciji u Severnoj Karolini. Brunk Auctions prodaje jedinstvenu kopiju poznatu kao jedina te vrste u privatnom vlasništvu. Minimalna ponuda od milion dolara već je dostavljena, bez postavljanja minimalne cene za krajnju prodaju. Ovaj primerak je štampan nakon završetka rada Ustavne konvencije 1787. godine i njegovo slanje Kongresu prve američke vlade, u skladu sa Statutom Konfederacije, radi ratifikacije od strane naroda.

Smatra se da je sekretar Kongresa, Charles Thomson, odštampao oko 100 kopija, od kojih je samo osam i dalje sačuvano, dok su ostale sedam u javnom vlasništvu. Thomson je najverovatnije potpisao dve kopije za svaku od originalnih 13 država radi verifikacije.

Nije poznato šta se desilo sa dokumentom koji je sada na aukciji između Thomsonovog potpisa i 2022. godine. Pre dve godine, u Edentonu u Severnoj Karolini, pronađena je kopija Ustava u zdepastom metalnom ormariću za kartoteke na imanju nekadašnjeg guvernera Severne Karoline, Samuela Johnstona. Dokument je otkriven u zapuštenoj prostoriji zajedno sa pismom Georgea Washingtona koje traži ratifikaciju, ukazujući na potrebu kompromisa radi dugoročnog prosperiteta nacije.

Zvaničnici aukcije nisu sigurni o svrsi dokumenta zbog njegove jedinstvenosti. Poslednji put kada je prodata kopija Ustava koja je poslata državama bilo je 1891. godine za 400 dolara. 2021. godine, Sotbi iz Njujorka prodao je jedan od samo 14 preostalih primeraka Ustava za 43,2 miliona dolara, postavši rekordna cena za knjigu ili dokument.

Na aukciji u Ešvilu, pored Ustava, nalaze se i prvi nacrt Statuta Konfederacije iz 1776. godine, kao i Časopis konvencije Severne Karoline iz 1788. godine, gde su delegati raspravljali o značaju ratifikacije Ustava za ravnotežu moći između nacije i država. Aukcija je odložena nakon uragana Helene koji je prouzrokovao veliku štetu u Ešvilu i okolnim planinama Severne Karoline.