mRNA vakcine mogu se sintetizovati za manje vremena novom tehnikom

mRNA vakcine mogu se sintetizovati za manje vremena novom tehnikom

U doba kada epidemije virusa mogu munjevitom brzinom prerasti u globalne pandemije, ključna je sposobnost brzog razvoja novih vakcina. Međutim, proizvodnja vakcina ograničena je zbog sporosti procesa hemijske sinteze mRNK i enzimskih reakcija koje se koriste.

Tim istraživača sa Univerziteta Nagoja u Japanu uspešno je stvorio inovativnu tehnologiju koja omogućava proizvodnju visoko čiste mRNK, potpuno hemijski sintetizovane, eliminirajući sporost enzimskih reakcija. Ovaj napredak postavlja temelje za brže reagovanje na virusne epidemije i nastajuće bolesti, što bi trebalo da doprinese ranijem suzbijanju budućih infekcija.

mRNA je postala široko poznata po svom potencijalu za prevenciju zaraznih bolesti, uključujući i borbu protiv pandemije COVID-19. Stručnjaci predviđaju da će se u budućnosti tehnologija mRNA koristiti za tretiranje genetskih poremećaja i nastajućih bolesti, iako proizvodnja ostaje izazovna zbog čistoće i brzine proizvodnje.

Profesor Hiroši Abe, doktorant Mami Ototake i docent Inagaki osmislili su novi reagens za fosforilaciju sa nitrobenzil grupom koja se koristi za prečišćavanje. Ovaj pristup omogućava proizvodnju čiste RNK bez nedoslednosti u dužini i nečistoća tipičnih za druge metode sinteze.

Pored potpune hemijske sinteze mRNK, isti tim je uspeo stvoriti i čistu kružnu mRNA, što je posebno značajno jer su kružne mRNK otpornije na razgradnju enzimima u telu, produžavajući tako lekoviti efekat.

Ovaj proboj u proizvodnji mRNA ima velike posledice za budućnost medicinskih tretmana, otvarajući put ka efikasnijoj proizvodnji iRNK i kružne mRNK, što bi moglo revolucionizovati terapije zasnovane na RNA. Brža i čistija proizvodnja vakcina trebalo bi da unapredi naše reagovanje na buduće infektivne pretnje, a tim se nada da će ovi rezultati poslužiti za razvoj novih mRNA vakcina za rak i genetske bolesti.