Studija COVID-a otkriva upalu izazvanu virusom tokom trudnoće, redefiniše vertikalni prenos

Studija COVID-a otkriva upalu izazvanu virusom tokom trudnoće, redefiniše vertikalni prenos

Nova studija koju je vodila Klivlendska klinika objavljena u časopisu EMBO Journal pokazuje da blage i asimptomatske infekcije SARS-CoV-2 mogu izazvati imune odgovore kod trudnica koje mogu izazvati ozbiljne inflamatorne reakcije u fetusu u razvoju.

Nalazi studije takođe sugerišu da je vertikalni prenos virusa sa trudne osobe na fetus češći nego što se ranije procenjivalo – i da čak i bez ovog prenosa imunološki odgovor trudnice na infekciju može uticati na fetus.

Obično zdravstveni radnici testiraju na infekciju SARS-CoV-2, virus koji izaziva COVID-19, kod novorođenčeta kroz bris nosa nakon rođenja. Za ovu studiju, istraživači Klivlendske klinike prikupili su uzorke iz placente i fetalnog odeljka (tkiva koja okružuju fetus dok je još u materici), a zatim ih analizirali na prisustvo markera upale i virusa.

Pronašli su veće instance virusa u tim tkivima od onoga što se moglo naći u tradicionalnom nazalnom brisu, a čak i u odsustvu pune infekcije otkrili su da su mali proteini iz virusa prošli kroz placentu.

Istraživači se nadaju da će njihova studija pomoći da se osigura da trudnice mogu brzo i pouzdano dobiti medicinsku negu zasnovanu na dokazima potrebnu tokom novih epidemija i kriza javnog zdravlja.

Kada je pandemija COVID-19 prvi put počela, akušer/ginekolog Rut Farel, MD, i kolege na Klivlendskoj klinici i drugim velikim medicinskim centrima želeli su da odrede najbolji način za prevenciju i upravljanje infekcijom kod svojih trudnih pacijenata. Trudnice su zahtevale drugačija medicinska razmatranja tokom pandemije u poređenju sa netrudnim osobama; Dr Farel primećuje da mnogi pristupi prevenciji i lečenju koji se koriste kod pacijenata koji nisu trudni ili nisu imali dovoljno podataka za upotrebu kod trudnica ili nisu bili izvodljivi za izvođenje.

„Tokom ranih faza pandemije, bilo je značajnih kašnjenja u određivanju kako najbolje sprečiti i lečiti trudne pacijentkinje sa SARS-CoV-2 infekcijom“, objašnjava dr Farel, koji takođe služi kao potpredsednik za istraživanje za akušerstvo Klivlendske klinike. & Ginekološki institut

„Ova kašnjenja dovode do praznina u našem razumevanju pandemije COVID-a za trudnice. Ove praznine takođe doprinose disparitetima koji su trudnim pojedincima sprečili da što brže pristupe najboljem mogućem lečenju tokom pandemije.“

Dr Farel je sarađivao sa kliničkim kolegama širom Clinical and Translational Science Collaborative (CTSC) u severnom Ohaju na razvoju metoda za ispitivanje uticaja infekcije SARS-CoV-2 na trudnice, uključujući istraživače iz Univerzitetskih bolnica u Klivlendu i MetroHealth Medical Center.

Zatim se udružila sa virusolozima majke i fetusa klinike Klivlend Jolin (Suan Sin) Foo, Ph.D. i Javier (Veikiang) Chen, Ph.D. iz Programa za biologiju infekcija da bi se utvrdilo kako je virus uticao na imuni sistem majke i deteta.

Kada se standardni test na COVID-19 koristi za otkrivanje virusa kod novorođenčadi (bris nosa po rođenju), otkrivaju se infekcije samo kod oko 2% dece čije su majke bile pozitivne na virus tokom trudnoće. Međutim, kada je dr. Čen i Fu su pregledali tkiva koja su okruživala novorođenčad dok su još bila u materici – uključujući amnionsku tečnost, horion i plazmu pupčane vrpce – otkrili su visoke nivoe virusa kod više od četvrtine (26%) učesnika studije.

Tim je takođe otkrio povišene imunološke i inflamatorne odgovore koji utiču na trudnoću oko 66% učesnika studije. Dr Foo je ranije pokazao povišene nivoe zapaljenja fetusa kod trudnica koje imaju teške SARS-CoV-2 infekcije tokom trudnoće, ali je malo njih pitalo da li asimptomatske ili blage infekcije imaju isti efekat. Međutim, sada kada su imali odgovor, tim je bio suočen sa još više pitanja.

„Iako smo samo četvrtinu vremena videli vertikalni prenos pune virusne infekcije, videli smo jake imunološke i inflamatorne odgovore u više od dve trećine slučajeva“, kaže dr Fu. „Bilo je jasno da čak i kada fetusi nisu bili tehnički zaraženi, oni su i dalje bili pod uticajem virusne infekcije njihovih majki. Ali nismo bili sasvim sigurni kako.“

Povišeni nivoi zapaljenja tokom trudnoće, kod COVID-a i drugih stanja, mogu imati negativan uticaj na potomstvo dugo nakon rođenja. Dalja istraživanja mogu definisati kako zapaljenje dugoročno utiče na decu.

Dr Čen je primetio da virus SARS-CoV-2 ima protein nazvan ORF8 koji fizički podseća na ljudski imuni protein nazvan imunoglobulin G koji prolazi kroz placentu od majke do fetusa tokom razvoja. Pitao se da li virusni protein može da prođe i kroz odbranu placente da izazove upalu u fetalnom odeljku.

Dr. Foo i Chen, zajedno sa prvim autorima Tamiris Azamor, Ph.D. i Debora Familiar-Macedo, dr. (bivši i sadašnji postdoktorski istraživač, respektivno, u laboratoriji dr. Foo-a), uspeli su da dokažu da je ORF8 napravljen od virusa zaista prošao kroz placentu u fetus. ORF8 se zatim vezuje za imune proteine i „uključuje“ proces koji se naziva komplementarni imuni odgovor.

Na normalnim nivoima, sistem komplementa je dobra stvar tokom trudnoće i pomaže fetusu da se pravilno razvija, objašnjava dr Familiar-Macedo. Na višim nivoima, sistem komplementa može izazvati opasnu upalu kod fetusa u razvoju. Laboratorijske studije su podržale da je ovaj imuni odgovor direktno doveo do povišenih nivoa zapaljenja uočenih kod fetusa trudnih pacijenata zaraženih virusom SARS CoV-2.

„Naši nalazi osporavaju trenutno prihvaćenu definiciju vertikalnog prenosa, ili šta znači prenošenje infekcije sa majke na fetus“, kaže dr Čen. „Pokazali smo da je zaista moguće da samo mali deo virusa prođe i utiče na trudnoću.

Dr Foo dodaje da se nada da će nalazi njenog tima poslužiti kao smernice za praktičare zdravstvene zaštite, istraživače i kreatore politike za dalje istraživanje vertikalnog prenosa i dugotrajne nege.

„Pokazali smo da je zabluda da su nezaražene bebe rođene od zaraženih majki u redu, ponekad samo to: pogrešno shvatanje“, kaže ona. „Trudnoća je tako ranjiv period od devet meseci u kojem svaka promena od norme može da izazove dugoročne posledice po bebu, tako da moramo bliže da sarađujemo sa ovim osobama kako bismo razumeli njihove jedinstvene zdravstvene potrebe tokom krize javnog zdravlja. jedini način da se uverimo da će dobiti negu koja im je potrebna.“