Dezodorans može da generiše zagađenje vazduha koje je konkurentno urbanom smogu

Dezodorans može da generiše zagađenje vazduha koje je konkurentno urbanom smogu

Savremeni proizvodi za ličnu negu su formulirani sa različitim sastojcima kako bi prikrili telesne mirise, sprečili znojenje, hidrirali kožu, održali frizuru na mestu i obogatili nosnice svežim, ugodnim mirisima. Postoji na stotine jedinjenja koja se koriste u svrhu ispunjenja ovih funkcija. Neki od tih sastojaka mogu biti zabrinjavajući po zdravlje, dok čak i oni manje problematični mogu reagovati sa okolinom i stvarati nove zagađivače čija toksičnost nije u potpunosti poznata.

Studija sprovedena od strane istraživača sa Ecole Politechnikue Federale de Lausanne (EPFL) u Švajcarskoj detaljno je analizirala emisije koje dolaze iz korišćenja popularnih proizvoda za ličnu negu i kako te emisije reaguju u tipičnom zatvorenom okruženju. Identifikovano je više od 200 različitih vrsta isparljivih organskih jedinjenja (VOC) u koncentracijama od nekoliko delova na milion. Iako većina ovih jedinjenja može se smatrati bezopasnim, neke klase hemikalija su brzo reagovale formirajući sekundarne organske aerosole, čije posledice nisu lako odbacive kao bezbedne.

Inženjer EPFL-a Dušan Ličina navodi da neki molekuli stvaraju nove čestice koje se mogu deponovati u plućima, što ukazuje na potencijalnu štetnost ovih zagađivača na zdravlje. Postoji potreba za novim toksikološkim studijama kako bi se potpuno razumeo uticaj ovih zagađivača. Mnogi domovi i kancelarije sadrže izvore ozona (O3), koji se emituju iz štampača, fotokopirnih mašina i prečistača vazduha. Čak i bez izvora koji proizvode ozon, spoljni zagađivači mogu reagovati na sunčevu svetlost i stvarati ozon koji ulazi u zatvorene prostore kroz prozore i ventilacione sisteme.

Ozon, iako površno sličan kiseoniku, zbog trećeg atoma kiseonika postaje relativno nestabilan i sklon reakcijama sa isparljivim organskim jedinjenjima. Ličina i njegov tim sproveli su eksperimente kako bi istražili potencijalna zagađenja stvorena reakcijama između ozona i VOC u proizvodima za ličnu negu.

Rezultati testova pokazali su stvaranje sitnih čestica u većini proizvoda, osim u dezodoransu na rolo. Stopa rasta čestica bila je znatno veća nego što se obično izveštava za kvalitet spoljašnjeg vazduha. Uz rastuću zabrinutost zbog uticaja sitnih čestica na zdravlje, saznanje da proizvodi za ličnu negu mogu generisati slična zagađenja prilikom korišćenja može izazvati alarm.

Ličina naglašava potrebu za smanjenjem upotrebe ovih proizvoda ili njihovom zamenom prirodnijim alternativama koje sadrže manje hemijski reaktivnih mirisnih jedinjenja. Istraživanje je objavljeno u Environmental Science & Technology Letters.