SAD prete Izraelu smanjenjem isporuke oružja

SAD prete Izraelu smanjenjem isporuke oružja

Pentagon i Stejt department upozorili su Izrael da će SAD možda morati da obustave dalje isporuke vojne pomoći ako se humanitarna situacija u Gazi ne poboljša u roku od 30 dana.

Od izbijanja sukoba između Hamasa i Izraela u oktobru 2023., SAD su pružile Izraelu oružje, municiju i drugu pomoć u vrednosti od skoro 18 milijardi dolara. Zvaničnici su naveli da takva pomoć zavisi od poštovanja međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava.

Sekretar odbrane Lojd Ostin i državni sekretar Antoni Blinken uputili su u ponedeljak pismo izraelskom ministru odbrane Joavu Galantu i ministru za strateška pitanja Ronu Dermeru, upozoravajući ih da su isporuke humanitarne pomoći Gazi drastično smanjene. Dali su im 30 dana da sprovedu „konkretne mere“ za poboljšanje situacije.

„Neuspeh da se demonstrira trajna posvećenost primeni i održavanju ovih mera može imati implikacije na američku politiku prema NSM-20 i relevantnim američkim zakonima“, napisali su Blinken i Ostin. NSM-20 je memorandum koji je izdao predsednik Džo Bajden u februaru 2023., a koji zahteva od primalaca američkog oružja da daju „verodostojna i pouzdana pismena uverenja“ o poštovanju međunarodnog prava.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je novinarima u utorak da je privatna prepiska „razjasnila našu zabrinutost u vezi sa nivoom humanitarne pomoći koja je stigla do Gaze“. On je dodao da je slično pismo poslato u aprilu, i dok su isporuke pomoći Gazi poboljšane tokom određenog perioda, one su od tada „opale za više od 50 odsto“, pri čemu je količina pomoći koja je ušla u palestinsku enklavu u septembru bila „ najniži u bilo kom mesecu prošle godine“, napisali su zvaničnici.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da je pismo podstaknuto „značajnim smanjenjem humanitarne pomoći, što nas brine“.

Dok Kirbi nije komentarisao pretnje ograničavanjem vojne pomoći, Miler je ukazao i na NSM-20, koji postavlja humanitarne zahteve.

„Postoje odredbe u američkom zakonu koje od nas zahtevaju da damo određene sertifikate. A da bismo napravili te potvrde, moramo da vidimo da Izrael ne uskraćuje samovoljno humanitarnu pomoć koja bi stigla do Gaze“, rekao je Miler.

Prema izraelskim medijima, ograničenja prema NSM-20 ne odnose se na „odbrambenu“ opremu kao što je sistem odbrane područja na velikim visinama (THAAD), koji je nedavno poslat u Izrael da pomogne u suprotstavljanju još jednom iranskom raketnom napadu.

Izraelski odbrambeni izvori rekli su za Džeruzalem post da premijer Benjamin Netanjahu možda nema drugog izbora osim da se povinuje zahtevima SAD, čak i ako to znači odustajanje od najavljenog plana za opsadu Hamasa u severnoj Gazi.

Vašington je takođe javno pozvao zapadni Jerusalim da se povuče iz vojne kampanje protiv Hezbolaha u Libanu u korist diplomatije.

Rok od 30 dana postavlja konačnu odluku o uskraćivanju vojne pomoći Izraelu mnogo nakon predstojećih predsedničkih izbora u SAD, na kojima potpredsednica Kamala Haris radi na mobilizaciji palestinskih i arapsko-američkih glasača u tradicionalnim demokratskim uporištama, delom zbog sadašnje administracije. podrška Izraelu.