Nova studija povezuje gojaznost sa povećanim rizikom od hipertenzije među mladim ženama na Bliskom istoku

Nova studija povezuje gojaznost sa povećanim rizikom od hipertenzije među mladim ženama na Bliskom istoku

Gojaznost je široko rasprostranjen javnozdravstveni izazov na Bliskom istoku, održavajući prevalenciju kod 54,2% žena i 31,4% muškaraca u ovom regionu. Žene sa prekomernom težinom i gojaznost imaju veći rizik od hipertenzije i kardiovaskularnih faktora rizika od žena sa standardnim BMI, prema analizi ANCORS-IV STUDIJE predstavljene na ACC Middle East 2024.

Nalazi naglašavaju hitnu potrebu za ciljanim intervencijama koje se bave socioekonomskim determinantama zdravlja kako bi se smanjio teret kardiovaskularnog rizika kod mladih žena sa Bliskog istoka.

„Mlade žene sa Bliskog istoka koje su gojazne ili gojazne suočavaju se sa većim rizikom od razvoja aterosklerotične kardiovaskularne bolesti i povezanih faktora rizika kao što su hipertenzija i dijabetes tipa 2“, rekao je Mohammad Adnan Bani Baker, MD, doktor medicine u bolnici Prince Hamza. u Amanu, Jordan.

Istraživači su koristili podatke iz studije ANCORS-IV da bi procenili prevalenciju kardiovaskularnih faktora rizika povezanih sa prekomernom težinom među mladim ženama sa Bliskog istoka. Studija je imala ukupno 626 učesnika, starosti od 18 do 50 godina.

Prosečna starost učesnika bila je oko 42,9 godina. Učesnike su ocenjivali zdravstveni radnici, specijalizanti i studenti medicine. Fokusiranje na ovu demografiju omogućilo je autorima da bolje razumeju rani početak kardiovaskularnih faktora rizika povezanih sa gojaznošću u ovoj životnoj fazi.

„Ova demografija je često nedovoljno zastupljena u globalnim istraživanjima i literaturi, posebno kada je u pitanju Bliski istok, uprkos visokim stopama gojaznosti i kardiovaskularnih bolesti u regionu. Privukla me ova tema zbog alarmantnog porasta ovih stanja kod žena na Bliskom istoku. , što predstavlja značajan izazov za javno zdravlje“, rekao je Bani Baker.

„Nadamo se da će ova studija skrenuti pažnju i pozvati na ciljanije intervencije za zaštitu ove ugrožene populacije.

Rezultati su pokazali da žene sa prekomernom težinom i gojaznošću imaju veću prevalenciju hipertenzije, dijabetes melitusa, hipertenzivne bolesti trudnoće i upornog povećanja telesne težine nakon trudnoće. Studija je takođe pokazala da su žene sa prekomernom težinom i gojaznošću češće starije i imaju nizak nivo obrazovanja.

Da bi se smanjio kardiovaskularni rizik u ovoj populaciji, Bani Baker je preporučio multidisciplinarnu intervenciju koja uključuje programe modifikacije životnog stila, kampanje javnog zdravlja, obrazovne programe i socioekonomsku podršku. Programi modifikacije načina života promovisali bi zdravu ishranu i povećano vežbanje, prilagođene kulturnim preferencijama na Bliskom istoku.

Podižući svest o ovim kardiovaskularnim faktorima rizika, kampanje javnog zdravlja bi podstakle rano otkrivanje i lečenje hipertenzije i dijabetesa među mladim ženama na Bliskom istoku.

Edukativni programi bi bili usmereni na mlade žene, posebno one sa hipertenzivnim poremećajima tokom trudnoće, i ukazivali na značaj upravljanja telesnom težinom pre i posle trudnoće. Socioekonomska podrška trebalo bi da se obezbedi na kardiovaskularnim skriningima kako bi se pomoglo ženama sa nižim nivoom obrazovanja i prihoda da prevaziđu prepreke sa kojima se suočavaju u pristupu zdravstvenoj zaštiti, rekla je Bani Bejker.

„Prilagođene preventivne strategije, zasnovane na polno specifičnim faktorima, ključne su za postizanje globalnih ciljeva kardiovaskularnog zdravlja“, rekao je Bani Baker. „Naši nalazi pomažu zdravstvenim radnicima da razviju ranije programe prevencije i podignu svest o važnosti upravljanja težinom.“