Određenim ženama će možda trebati mamografija pre 40. godine: Stručnjak objašnjava zašto

Određenim ženama će možda trebati mamografija pre 40. godine: Stručnjak objašnjava zašto

Žene se obično pozivaju da počnu da primaju redovne mamografije sa 40 godina, ali neke će možda morati da počnu i ranije, kažu stručnjaci.

Specifični faktori rizika koji povećavaju rizik od ranog raka dojke mogu navesti mlade žene da razmisle o ranijem pregledu, rekla je dr Mišel Blekvud, direktorka hirurgije dojke i onkološkog zdravlja žena u RVJBarnabas Health i Institutu za rak Rutgers.

„Ako se identifikujete sa bilo kojim od ovih faktora, važno je da razgovarate o opcijama skrininga sa svojim lekarom“, rekao je Blekvud u saopštenju za javnost. „Oni vam mogu pomoći da odlučite da li je mamografija u mlađoj dobi pravi izbor za vas.“

To uključuje:

  • Porodičnu istoriju raka dojke. „Ako imate bliskog srodnika—kao što su majka, sestra ili ćerka—koji je dijagnostikovan sa rakom dojke, posebno u mladosti, to može značajno povećati vaš rizik od razvoja ove bolesti,“ kaže Blackwood.
  • Genetske mutacije poput BRCA1 ili BRCA2. „Ako imate porodičnu istoriju ovih genetskih mutacija ili drugih nasljednih sindroma raka, možda ćete morati da započnete sa skriningom mnogo ranije,“ dodaje Blackwood.
  • Gusto tkivo dojke. „Žene sa gustim tkivom dojke ne samo da imaju veći rizik od raka dojke, već gusto tkivo takođe može otežati otkrivanje tumora na standardnom mamografu,“ objašnjava Blackwood.
  • Izloženost zračenju u mladosti. „Ako ste u mladosti prošli tretman zračenjem na grudima, kao što je to bio slučaj sa lečenjem drugog raka, možete imati povećan rizik od razvoja raka dojke ranije u životu,“ napominje Blackwood.
  • Nezdrave životne navike. „Iako su faktori životne sredine poput pušenja, gojaznosti i prekomernog konzumiranja alkohola češće povezani sa ukupnim rizikom od raka kasnije u životu, oni mogu takođe uticati na rizik od raka dojke u mlađem uzrastu,“ kaže Blackwood.