Dan belog štapa – više od 12.000 slepih i slabovidih u Srbiji, predrasude su glavne prepreke

Dan belog štapa – više od 12.000 slepih i slabovidih u Srbiji, predrasude su glavne prepreke

Međunarodni je dan slepih i slabovidih. U Srbiji živi više od 12.000 osoba koje ne vide ili imaju problema sa vidom. Iz Saveza slepih i slabovidih Srbije za RTS poručuju da su predrasude najveća prepreka za zapošljavanje osoba da oštećenim vidom, kojima je posao veoma važan da bi obezbedili svoju egzistenciju, ali i da bi bili korisni članovi društva.

Savez slepih i slabovidih Srbije gotovo osam decenija vodi borbu za bolji položaj slepih i slabovidih u Srbiji.

Beli štap, simbol je njihove borbe za samostalan život i kretanje, ali se u svakodnevnom životu suočavaju sa brojnim problemima. Nesamostalno kretanje, otežano obrazovanje, ali i nezaposlenost – njihova je stvarnost.

Branka Brkić iz Saveza slepih i slabovidih Srbije rekla je za RTS da su predrasude i neiformisanost poslodavaca glavne prepreke da se slepe i slabovide osobe zaposle.

Prema njenim rečima, prisutan je i strah od prihvatanja, posebno kod osoba sa invaliditetom zbog nedovoljne podrške njihovim porodicima.

„Važno je da se poslodavci bolje informišu o tome kakve su mogućosti i koji su benefiti kada imaju u kolektivu osobu sa invaliditetom. Slepe i slabovide osobe često su odgovorniji radnici, vrlo su posvećeni i imaju vrstu socijalizacije koja je važna za njih, ali i podstiču okruženje na pozitivne promene“, ističe Brkićeva.  

Brkićeva ukazuje da za osobe koje imaju lakši oblik invaliditeta, potrebno je manje prilagođavanje radnog okruženja, poput nabavke računara sa govornim softverom i postavljanje taktilne staza.

Napominje da sve škole treba da obezbede za slepe i slabovide osobe da budu u odeljenjima sa decom koje vide, ističući da diskriminiacija i sterotipi mogu da budu prepreka u odrastanju.

Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije, pak ukazuje da su predrasude najveća barijera u životu i radu osoba sa invaliditetom, posebno u manjim mestima.

„Stvari se menjaju u pogledu većeg stepena obrazovanja slepih i slabovidih, kao i to što se više govori o njihovim problemima, ali bi trebalo više da se radi na njima. Priče ne prate rešavanje problema“, kaže Stošić.