Rendžeri predvode napore da nadgledaju populaciju lavova u Ugandi u kritičnom uporištu

Rendžeri predvode napore da nadgledaju populaciju lavova u Ugandi u kritičnom uporištu

U novoj studiji, čuvari divljih životinja iz Uprave za divlje životinje Ugande pokazali su svoju sposobnost da generišu precizne i pouzdane podatke o populacijama lavova u delti Nila u Ugandi, kritičnom uporištu za afričke lavove.

Nalazi „Rendžeri na prvoj liniji praćenja divljih životinja: studija slučaja o afričkim lavovima u delti Nila u Ugandi“ objavljeni su u Nature Communications Biology.

Studija otkriva da čuvari divljih životinja, kritična komponenta globalnih napora za očuvanje, ali često nedovoljno korišćeni u naučnim istraživanjima, mogu igrati ključnu ulogu u nauci o očuvanju koja okružuje najomiljeniju veliku mačku na svetu.

Studija je pokazala da su rendžeri obučeni za istraživanja u potrazi za susretima (naučni zlatni standard za praćenje lavova) pružili robusne i isplative podatke o populacijama lavova.

Sa 102 detekcije tokom 76 dana, gustina lavova u delti Nila Murchison Falls procenjena je na 13,91 lava na 100 km 2 , naglašavajući ovo područje kao značajno uporište za očuvanje lavova.

Dok su rendžeri često bili na prvim linijama zaštite divljih životinja, retko su bili uključeni u napore naučnog istraživanja.

Ova studija je jedna od prvih koja je pokazala da bi rendžeri mogli efikasno da vode i doprinesu prikupljanju podataka i praćenju populacije ugroženih divljih životinja.

Njihovo intimno poznavanje pejzaža i ponašanja ciljnih vrsta čini ih neprocenjivim šampionima u očuvanju.

Jedan od najupečatljivijih rezultata studije bila je isplativost anketa koje su vodili rendžeri.

Cena rada rendžera bila je 50% niža od korišćenja daljinskih infracrvenih zamki za kamere, još jedne popularne metode koja se koristi za ispitivanje velikih mačaka, pokazujući da inicijative koje predvode rendžeri mogu biti održiviji i isplativiji metod za praćenje lavova u Africi.

Uprkos postavljanju 64 infracrvene zamke za kamere, kamere su dale samo dve upotrebljive detekcije za individualnu identifikaciju, što sugeriše da kamere zamke, u svom trenutnom obliku, još nisu bile pogodne za praćenje populacije lavova.

Studija je identifikovala deltu Nila u okviru Nacionalnog parka Murčison Fols (najveće zaštićeno područje Ugande) kao vitalno područje za očuvanje lavova.

Region podržava visoku gustinu lavova, uprkos značajnim pritiscima krivolova i istraživanja nafte, što ga čini kritičnim prioritetnim područjem očuvanja u zemlji.

Osnaživanjem rendžera i fokusiranjem na zaštitu kritičnih staništa kao što je delta Nila, mogli bismo da obezbedimo budućnost lavovima Ugande.

Ova studija je ponudila korisnu studiju slučaja za povećanje napora za praćenje lavova širom Afrike, koristeći neprocenjive veštine rendžera kako bi zaštitili ove legendarne predatore.

Autori su se zalagali za šire usvajanje inkorporiranja terenskih veština čuvara divljih životinja za ispitivanje lavova širom Afrike kako bi se obezbedili dosledniji i pouzdaniji podaci o divljim životinjama, što je bilo kritično za adaptivno upravljanje očuvanjem.

Dr Alek Braczkovski, glavni autor, rekao je: „Rendžeri su neopevani heroji očuvanja divljih životinja. Naši koautori, Lilian Namukose i Silva Musobozi, radili su za Ugandu za divlje životinje više od jedne decenije i imaju duboko intimno znanje o tome gde su lavovi bili u Murčisonovom pejzažu omogućili su nam da steknemo dobru predstavu o statusu lavova u ovoj kritičnoj oblasti. Naša studija pokazuje da bi dovođenje rendžera u praćenje divljih životinja i napori popisa mogli biti izuzetno moćni za lavove širom Afrike.

Gospođa Lilian Namukose, rendžer Uprave za divlje životinje Ugande i koautor studije, dodala je: „Ovo je bila prva naučna studija o divljim životinjama u kojoj sam direktno učestvovao i moja prva tačka ulaska u nauku. Kroz rigoroznu obuku u tri radionice u tri nacionalna parka , brzo smo naučili da uključimo prikupljanje podataka o lavovima uz naše svakodnevne dužnosti na terenu.

G. Silva Musobozi, rendžer Uprave za divlje životinje Ugande i koautor studije, rekao je: „Rendžeri su verovatno najbliža grupa divljim životinjama na zemlji i imaju dobro znanje o ponašanju životinja. Kroz izgradnju kapaciteta i obuku, rendžeri mogu biti bolje uključeni u naučni i upravljački proces“.

G. Orin Kornil, terenski koordinator Partnerskog fonda za vulkane Safaris i koautor studije, rekao je: „Uključivanje rendžera Ugande za divlje životinje omogućilo je našem širem istraživačkom timu da se fokusira na druge delove ovog veoma velikog nacionalnog parka. Njihovo znanje na terenu o ponašanje lava značilo je veliku veličinu uzorka sjajnih podataka.“

Profesor Duan Biggs, vanredni profesor na Univerzitetu Severna Arizona i koautor studije, zaključuje: „Naš rad pokazuje da partnerstvom sa domaćim agencijama za zaštitu prirode i omogućavanjem lokalnih rendžera – možemo dobiti preciznu procenu broja lavova u deliću od troškova drugih tehnika“.