Na Madagaskaru otkriveno sedam novih vrsta žaba

Na Madagaskaru otkriveno sedam novih vrsta žaba

Međunarodni tim istraživača otkrio je sedam novih vrsta žaba koje zovu vanzemaljce u prašumama Madagaskara. Njihovi čudni, visoki zvižduci zvuče više kao zvučni efekti iz naučno-fantastične serije „Zvezdane staze“. Kao rezultat toga, istraživači su nazvali novu vrstu po sedam najpoznatijih u serijalu. Rad je objavljen u Vertebrate Zoology.

Ako mislite da sve žabe grakću, pogrešili biste. Sedam novootkrivenih vrsta iz roda žaba Boophis, pronađenih širom kišnih šuma Madagaskara, emituju posebne zvižduke nalik pticama u komunikaciji sa drugim žabama.

Ovi zvižduci podsetili su istraživački tim, na čelu sa profesorom Migelom Vensesom sa Tehničkog univerziteta u Braunšvajgu, Nemačka, na Zvezdane staze, gde se često koriste slični zvučni efekti nalik zvižducima.

„Zato smo žabe nazvali po Kirku, Pikardu, Sisku, Džejnveju, Arčeru, Bernamu i Pajku — sedam najpoznatijih kapetana iz naučno-fantastične serije“, kaže profesor Venses.

„Ne samo da ove žabe zvuče kao zvučni efekti iz Zvezdanih staza, već se čini i da je prikladno da da biste ih pronašli, često morate da idete na pešačenje. Nekoliko vrsta se nalazi na mestima dostupnim turistima, ali da biste ih pronašli. nekoliko od ovih vrsta, morali smo da preduzmemo velike ekspedicije na udaljene delove šume i planinske vrhove Ovde postoji pravi osećaj naučnog otkrića i istraživanja, što mislimo da je u duhu Zvezdanih staza,“ objašnjava docent Mark D. Scherz iz. Prirodnjački muzej Danske na Univerzitetu u Kopenhagenu, koji je bio viši autor studije.

Onostrani pozivi ovih žaba poznati su kao „pozivi reklama“ – vrsta samopromocije koja, prema istraživačima, može preneti informacije o podobnosti mužjaka žabe kao partnera za ženke. Ova grupa živi duž brzih potoka u najplaninskim regionima Madagaskara – glasna pozadina koja može objasniti zašto žabe zovu na tako visokim visinama.

Za ljubitelje Zvezdanih staza, neki od žabjih poziva mogli bi da ih podsećaju na zvuke takozvane „bočvarske zvižduke“ i uređaja koji se zove „trikorder“. Drugima bi mogli zvučati kao ptica ili insekt.

„Kada bi žabe samo graktale poput naših poznatih evropskih žaba, možda se ne bi čule preko zvuka vode koja juri iz reka u blizini kojih žive. Njihove visoke tonove i zvižduci ističu se u odnosu na svu tu buku“, objašnjava dr Jorn Keler , viši kustos zoologije kičmenjaka u Hessisches Landesmuseum Darmstadt, Nemačka, koji je odigrao ključnu ulogu u analizi poziva žaba.

„Izgled žaba je do sada dovodio do toga da su ih do sada mešali sa sličnim vrstama, ali svaka vrsta pravi karakterističnu seriju ovih visokih zvižduka, što nam je omogućilo da ih razlikujemo jednu od druge i od drugih žaba. kaže on.

Pozivi su se takođe slagali sa genetskom analizom koju je tim uradio.

Madagaskar je poznat po svom ogromnom biodiverzitetu, a istraživanja u njegovim prašumama nastavljaju da otkrivaju skrivene vrste, što ga čini pravim rajem za žabe. Madagaskar, ostrvo otprilike veličine Francuske, dom je za oko 9% svih vrsta žaba na svetu.

„Samo smo zagrebali površinu onoga što prašume Madagaskara mogu da ponude. Svaki put kada uđemo u šumu, nalazimo nove vrste, a samo u smislu žaba, još uvek postoji nekoliko stotina vrsta koje još nismo opisali“, kaže profesor Andolalao Rakotoarison sa Universite d’Itasi na Madagaskaru. Samo u poslednjih deset godina ona i ostatak ovog tima opisali su oko 100 novih vrsta sa ostrva.

Istraživači koji stoje iza otkrića nadaju se da će ovo novo znanje ojačati napore za očuvanje u prašumama Madagaskara. Vrsta često živi u neposrednoj geografskoj blizini, ali na različitim nadmorskim visinama i u različitim mikrostaništima. Ova podela ih čini posebno ranjivim na promene klime ili životne sredine.

Stoga, istraživački tim poziva na veću svijest o očuvanju biodiverziteta Madagaskara kako bi se osiguralo da ove jedinstvene vrste i njihova staništa budu očuvani za budućnost. Ali oni se takođe nadaju da će nastaviti da istražuju, da traže nove vrste u šumama gde nijedan naučnik nije išao ranije.