Google se okreće nuklearnim reaktorima kako bi napajao svoju veštačku inteligenciju

Google se okreće nuklearnim reaktorima kako bi napajao svoju veštačku inteligenciju

Gugl je u ponedeljak potpisao ugovor o dobijanju struje iz malih nuklearnih reaktora kako bi pomogao veštačkoj inteligenciji.

Dogovor o kupovini energije iz reaktora koje je izgradio Kairos Pover došao je samo nekoliko nedelja nakon što je saopšteno da će Ostrvo Tri milje, mesto najveće nuklearne nesreće u Americi, ponovo pokrenuti operacije za snabdevanje Majkrosoftom energijom.

„Verujemo da nuklearna energija ima ključnu ulogu u podršci našem čistom rastu i pomoći da se postigne napredak veštačke inteligencije“, rekao je viši direktor za energetiku i klimu Gugla tokom brifinga.

„Mreži su potrebne ove vrste čistih, pouzdanih izvora energije koji mogu da podrže izgradnju ovih tehnologija.

Nisu otkriveni nikakvi finansijski detalji.

Tehnološki giganti poput Microsofta, Amazona i Google-a ubrzano proširuju svoje mogućnosti centara podataka kako bi zadovoljili računarske potrebe revolucije veštačke inteligencije, dok istovremeno pretražuju svet u potrazi za izvorima električne energije.

Prema kompanijama, predviđa se da će prvi u nizu malih modularnih reaktora (SMR) koje je razvio Kairos kao rezultat ugovora sa Guglom biti na mreži do kraja ove decenije.

Očekuje se da će dodatni mali reaktori biti uključeni u rad do 2035. godine, generišući ukupno 500 megavata energije.

SMR-ovi su kompaktniji i potencijalno lakši za primenu – uz velika ulaganja osnivača Majkrosofta Bila Gejtsa u sektor.

Međutim, tehnologija je još uvek u povoju i nedostaje joj regulatorno odobrenje, što navodi kompanije da traže postojeće opcije za nuklearnu energiju.

„Smatramo ovo kao zaista značajno partnerstvo“, rekao je suosnivač i izvršni direktor Kairosa Majk Laufer na brifingu.

Sporazum omogućava SMR tehnologiji da „sazreva i uči usput“, dodao je Laufer.

Mreži su potrebni novi, čisti izvori električne energije za podršku veštačkoj inteligenciji jer se njene sposobnosti i upotreba ubrzavaju, rekao je Terel, rekavši da je nuklearna energija deo kampanje tehnološkog giganta da ima dovoljno energije bez ugljenika na raspolaganju 24 sata dnevno.

„Ovo je neverovatno obećavajuća opklada“, rekao je Terel o dogovoru.

„Ako možemo da povećamo ove projekte, a zatim ih globalno proširimo, to će doneti ogromne koristi zajednicama i energetskim mrežama širom sveta.

Smatrane konzistentnijim izvorom energije od sunca i vetra, mnoge tehnološke kompanije se klade na brzi razvoj nuklearne energije kako bi zadovoljile potrebe AI za električnom energijom.

Korištenje nuklearne energije na ostrvu Tri milje od Microsofta ojačaće električnu mrežu koja pokriva 13 država.

Ova oblast se suočava sa velikim opterećenjem zbog velike potrošnje energije centara podataka, što izaziva zabrinutost za stabilnost mreže kako se povećavaju zahtevi za veštačkom inteligencijom.

Amazon-ov AVS pristao je u martu da uloži 650 miliona dolara u kampus data centra koji pokreće druga nuklearna elektrana u Pensilvaniji.

Nuklearna energija ima oštre protivnike zbog zabrinutosti oko odlaganja radioaktivnog otpada, potencijala za katastrofalne nesreće i visokih troškova povezanih sa izgradnjom i razgradnjom postrojenja.

Delimično topljenje bloka 2 na ostrvu Tri milje 1979. izazvalo je paniku u Sjedinjenim Državama i dovelo do zastoja širenja nuklearne energije.

Komisija za nuklearnu regulaciju smatra da je to „najozbiljnija nesreća u istoriji rada komercijalne nuklearne elektrane u SAD“, iako je primetila da mali radioaktivni ispuštanja nisu uočljivi na zdravlje radnika ili javnosti.