Povezivanje podataka iz više izvora povećava pouzdanost procena preživljavanja od raka zasnovanih na populaciji

Povezivanje podataka iz više izvora povećava pouzdanost procena preživljavanja od raka zasnovanih na populaciji

Preživljavanje raka zasnovano na populaciji je ključna metrika u proceni efikasnosti nacionalnih politika i intervencija za kontrolu raka. Plan planiranja zdrave Kine za 2030. godinu postavio je za cilj povećanje ukupne stope preživljavanja od raka u Kini za 15%. Tačno prikupljanje podataka o praćenju raka zasnovanih na populaciji je ključni korak u proceni napretka u prevenciji i lečenju raka u različitim regionima u Kini.

U nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Maligni spektar, istraživači iz Nacionalnog centra za rak u Kini i Dalian centra za kontrolu i prevenciju bolesti procenili su pouzdanost povezivanja podataka iz više izvora u povećanju procena preživljavanja raka zasnovanih na populaciji u metropolitanskom kineskom registru raka.

Hongmei Zeng i Ke Sun su ko-korespondentni autori ove studije, a Iubing Shen, Ruiiing Fu i Ksiaofeng Vang su koautori.

Studija je obuhvatila novodijagnostikovane pacijente sa rakom iz 2015. godine i pratila ih je šest godina. Vitalni status pacijenata je određen putem povezivanja podataka iz jednog izvora sa sistemom vitalne statistike u Dalianu i povezivanjem podataka iz više izvora sa sistemom za registraciju domaćinstava u Dalianu i bolničkom medicinskom dokumentacijom.

Istraživači su uspostavili zlatni standard za procenu preživljavanja koristeći strategiju „sveobuhvatnog praćenja“, koja kombinuje metode pasivnog praćenja i aktivnog praćenja.

Nalazi pokazuju da su procene preživljavanja od raka za Dalian zasnovane na povezivanju podataka iz više izvora izuzetno bliske onima zasnovanim na sveobuhvatnoj strategiji praćenja. Ovo ukazuje da povezivanje podataka iz više izvora može ponuditi relativno potpune informacije o vitalnom statusu pacijenata, što je od velike vrednosti za poboljšanje efikasnosti i kvaliteta praćenja podataka o preživljavanju pacijenata obolelih od raka u zemljama u razvoju.

„Registar raka u Dalianu je registar zasnovan na populaciji koji pokriva približno 2,3 miliona stanovnika u urbanim oblastima. Njegov kvalitet podataka o registraciji raka zadovoljava međunarodne standarde i uključen je u bazu podataka „In Five Continents (CI5) Tom KSII“ Svetske zdravstvene organizacije.

„Naša studija je prva u Kini koja je procenila pouzdanost povezivanja podataka iz više izvora za procene preživljavanja od raka zasnovane na populaciji“, rekao je Iubing Shen. „Ova poboljšana strategija prikupljanja podataka i povezivanja neće samo voditi aktivnosti prevencije i kontrole raka u različitim regionima zemalja u razvoju, već će takođe podržati upravljanje bolestima i poboljšanje kvaliteta, pružajući vredan uvid u uticaj raka na zdravlje stanovništva.“

Nalazi studije imaju značajne implikacije na javno zdravlje za optimizaciju strategija praćenja pacijenata sa rakom u Kini i drugim zemljama u razvoju.