Genska terapija koja pretvara omega-6 u omega-3 masne kiseline u telu bori se protiv efekata gojaznosti u detinjstvu

Genska terapija koja pretvara omega-6 u omega-3 masne kiseline u telu bori se protiv efekata gojaznosti u detinjstvu

Prema Centrima za kontrolu bolesti, skoro 20% dece i tinejdžera smatra se gojaznim. Istraživanja pokazuju da može imati dramatičan uticaj na razna zdravstvena stanja, uključujući artritis, srčana oboljenja i druge metaboličke probleme, a Američka akademija za pedijatriju sada preporučuje rani i intenzivan tretman za borbu protiv gojaznosti.

Tokom poslednje četiri godine, istraživači Shriners Children’s St. Louisa radili su na razvoju novog načina za sprečavanje efekata gojaznosti u detinjstvu.

Koristeći gensku terapiju, direktor istraživanja Shriners Children’s St. Louis Dr Farshid Guilak i viši naučnik dr Ruhang Tang otkrili su revolucionarni novi način pretvaranja štetnih masnih kiselina u korisne, što omogućava deci koja se bore sa gojaznošću da smanje rizik od drugi zdravstveni problemi, posebno artritis. Rad je objavljen u časopisu Zbornik radova Nacionalne akademije nauka.

„Saznali smo da je broj jedan faktor rizika za artritis kod dece koji se može sprečiti prekomerna težina“, rekao je dr Guilak.

„Naš tipičan odgovor je jednostavno da kažemo deci da izgube težinu, a da se ne bavimo većim problemom. Gojaznost dece je postala epidemija, a kao rezultat toga, artritis postaje sve češći kod dece.“

„Jedno od naših ključnih otkrića je da nije štetna samo gojaznost, već i ishrana. Vrste masnih kiselina koje deca konzumiraju igraju značajnu ulogu u debljanju deteta. A kada deca postanu gojazna, to otvara vrata za drugi značajni zdravstveni problemi koje je teško preokrenuti.“

Dr Tang je rekao da njihova tehnika genske terapije uključuje korišćenje neaktivnog virusa, adeno-asociranog virusa (AAV), za isporuku gena za određeni enzim u ćelije. Nova genska terapija automatski pretvara visoko inflamatorne omega-6 masne kiseline u omega-3 masne kiseline, koje su bolje za metaboličko zdravlje tela.

Dr Guilak je rekao da omega-6 kiseline, koje potiču iz masne hrane i biljnog ulja, kao što je pržena hrana, imaju tendenciju da podstiču upalu i mogu dovesti do zdravstvenih problema kao što su artritis, bolesti srca i metabolički problemi.

Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribi i određenim orašastim plodovima, mogu da podrže zdraviji metabolički profil poboljšavajući osetljivost na insulin, promovišući metabolizam masti i smanjuju upale i rizik od bolesti povezanih sa gojaznošću.

Dr Natalia Harasimovicz, ko-voditelj studije, rekla je da je njihova genska terapija takođe bila u stanju da smanji broj proinflamatornih ćelija koje su ključne u promovisanju upale i artritisa povezanih sa gojaznošću.

U ovoj studiji, istraživači su proučavali tip artritisa koji je vrlo čest kod dece, nazvan „posttraumatski artritis“, uzrokovan povredom kolena, kao što je rascep u tkivu meniskusa koji služi kao stabilizator i jastuk u kolenu.

Tim je otkrio da je jedna injekcija genske terapije značajno smanjila efekte ishrane bogate mastima i omega-6 na ukupno metaboličko zdravlje i artritis kolena. Od posebnog interesa je bio nalaz da je gojaznost izazvana ishranom dovela do preranog „starenja“ kod ovih miševa, što je sprečeno genskom terapijom.

„Ono što primećujemo je da gojaznost dovodi do starih kolena kod mladih pacijenata“, rekao je dr Guilak.

„Savremena ishrana, posebno u Sjedinjenim Državama, ima tendenciju da ima visok sadržaj omega-6 i nizak u omega-3, što može dovesti do neravnoteže, posebno kod dece. Genska terapija koju smo razvili automatski će pretvoriti omega-6 u omega -3 masne kiseline u vašem telu, efikasno pretvarajući loše masti u dobre masti.

„Artritis može biti veoma bolno i iscrpljujuće stanje za decu, tako da se nadamo da će ovo istraživanje pomoći da se smanji rizik od njegovog razvoja i da tretmani budu efikasniji. Implikacije za to kako bi se ovo istraživanje moglo koristiti u budućnosti su ogromne, ali uzbuđeni smo zbog potencijala da pomogne deci da vode zdraviji život.“

Dr Guilak je takođe Mildred B. Simon profesor ortopedske hirurgije na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu i ko-direktor Centra za regenerativnu medicinu Univerziteta Vašington. Njegov tim sarađuje sa Upravom za hranu i lekove (FDA) kako bi krenuo u klinička ispitivanja u narednih tri do pet godina.