Poljski lider brani svoju odluku da suspenduje pravo na azil

Poljski lider brani svoju odluku da suspenduje pravo na azil

Poljski premijer Donald Tusk branio je u ponedeljak plan da se suspenduje pravo na azil, pošto organizacije za ljudska prava i civilno društvo tvrde da se osnovna prava moraju poštovati.

Poljska se od 2021. bori sa migracionim pritiscima na granici sa Belorusijom, koja je takođe deo spoljne granice Evropske unije.

„Naše je pravo i naša dužnost da zaštitimo poljsku i evropsku granicu“, rekao je Tusk na X-u. „O njenoj bezbednosti se neće pregovarati“.

Uzastopne poljske vlade optužuju Belorusiju i Rusiju da su organizovale masovno prebacivanje migranata sa Bliskog istoka i Afrike na istočne granice EU kako bi destabilizovali Zapad. Oni to vide kao deo hibridnog rata koji optužuju Moskvu da vodi protiv Zapada dok nastavlja svoju skoro trogodišnju invaziju na Ukrajinu.

Neki migranti su podneli zahtev za azil u Poljskoj, ali pre nego što se zahtevi obrađuju, mnogi putuju preko zone putovanja bez granica u EU da bi stigli u Nemačku ili druge zemlje zapadne Evrope. Nemačka, gde strahovi od bezbednosti rastu nakon niza ekstremističkih napada, nedavno je odgovorila proširenjem graničnih kontrola na svim svojim granicama u cilju borbe protiv neregularnih migracija. Tusk je potez Nemačke nazvao „neprihvatljivim“.

Tusk je najavio svoj plan da suspenduje pravo migrantima da traže azil na konvenciji svoje Građanske koalicije u subotu. To je deo strategije koja će biti predstavljena na sednici Vlade u utorak.

Odluka ne utiče na Ukrajince, koji su dobili međunarodnu zaštitu u Poljskoj. Ujedinjene nacije procenjuju da se oko milion ljudi iz susedne Ukrajine sklonilo od rata u Poljskoj.

Desetine nevladinih organizacija pozvale su Tuska u otvorenom pismu da poštuje pravo na azil garantovano međunarodnim konvencijama koje je Poljska potpisala, uključujući Ženevsku konvenciju o statusu izbeglica i Povelju o osnovnim pravima Evropske unije, kao i sopstveni ustav Poljske.

„Zahvaljujući njima su hiljade Poljakinja i Poljakinja našle utočište u inostranstvu u teškim vremenima komunističkog totalitarizma, a mi smo postali jedan od najvećih korisnika ovih prava“, navodi se u pismu.

Potpisali su ga Amnesti internešenel i 45 drugih organizacija koje predstavljaju niz humanitarnih, pravnih i građanskih ciljeva.

Oni koji podržavaju Tuskovu odluku tvrde da međunarodne konvencije datiraju iz ranijeg vremena pre nego što su državni akteri osmislili migracionu krizu da nanesu štetu drugim državama.

„Ženevska konvencija je iz 1951. godine i zaista niko nije u potpunosti predvideo da ćemo imati situaciju kao na poljsko-beloruskoj granici“, rekao je Maciej Duszczik, stručnjak za migracije koji je zamenik ministra unutrašnjih poslova, u intervjuu za privatni radio RMF FM .

Tusk je tvrdio da je Finska takođe suspendovala prihvatanje zahteva za azil nakon što se suočila sa migracionim pritiskom na granici sa Rusijom.

„Pravo na azil se koristi instrumentalno u ovom ratu i nema nikakve veze sa ljudskim pravima“, rekao je Tusk na X-u u nedelju.

Portparol Evropske komisije, izvršne vlasti EU, priznao je izazov koji predstavljaju Belorusija i Rusija, i nije eksplicitno kritikovao Tuskov pristup.

„Važno je i imperativ da Unija štiti spoljne granice, a posebno Rusije i Belorusije, obe zemlje koje su u poslednje tri godine izvršile veliki pritisak na spoljne granice“, rekla je Anitta Hiper tokom brifinga u ponedeljak. „To je nešto što podriva bezbednost država članica EU i Unije u celini.“

Ali ona je takođe podvukla da su zemlje članice EU zakonski obavezne da dozvole ljudima da podnesu zahtev za međunarodnu zaštitu.

Hiper je napomenuo da komisija namerava da „radi na tome da države članice imaju neophodna sredstva da odgovore na ove vrste hibridnih napada“.