Novi način ubijanja ćelija raka mogao bi da dovede do dugotrajnije zaštite za osobe sa rakom dojke

Novi način ubijanja ćelija raka mogao bi da dovede do dugotrajnije zaštite za osobe sa rakom dojke

Ubijanje ćelija raka dojke na način koji obučava imuni sistem da prepozna i uništi zaostale ćelije raka moglo bi da pruži dugotrajniju zaštitu osobama sa ovom bolešću.

Otkriće u ranoj fazi objavljeno u časopisu Imunitet, pokazuje da izazivanjem ćelija raka da se podvrgnu procesu koji se zove imunogena ćelijska smrt, imuni sistem se uključuje i postaje oprezan za bolest u telu.

Da bi doveli do ove vrste ćelijske smrti, naučnici sa Instituta za istraživanje raka u Londonu, ciljali su protein nazvan RIPK1, koji igra vitalnu ulogu u pomaganju ćelijama raka da prežive i ostanu neotkrivene u telu.

Tim, sa sedištem u Istraživačkom centru za rak dojke Tobi Robins, Instituta za istraživanje raka (ICR) sarađivao je sa naučnicima iz ICR-ovog Centra za otkrivanje lekova protiv raka i Centra za degradaciju proteina. Koristili su novu i inovativnu tehnologiju nazvanu himera koja cilja proteolizu (PROTAC) da uspešno unište RIPK1 u ćelijama raka.

Kroz proces poznat kao ciljana degradacija proteina, PROTAC eliminiše specifične neželjene proteine unutar ćelija koje su prethodno bile „nelekovite“. Dok tradicionalni lekovi inhibitori samo blokiraju funkciju proteina, ovaj proces u potpunosti uništava problematični protein.

Oslobađanje od RIPK1 pokreće imunogenu ćelijsku smrt i mobiliše imuni sistem da uništi sve preostale ćelije raka koje su izbegle lečenje ili postale otporne na lekove.

Istraživači su pokazali da ciljanje RIPK1 poboljšava aktivaciju imunog sistema nakon radioterapije i imunoterapijskog tretmana kod miševa, podstičući ukupni odgovor na lečenje i potencijalno nudeći dugotrajniju zaštitu od bolesti dok telo uči da prepoznaje i ubija ćelije raka.

Ovi rani nalazi sugerišu da bi ovaj pristup mogao biti efikasan za niz različitih karcinoma, uključujući trostruko negativan rak dojke, koji može biti teži za lečenje i takođe je verovatnije nego većina drugih karcinoma dojke da se vrati ili proširi u roku od pet godina nakon dijagnoze.

Profesor Pascal Meier, profesor ćelijske smrti i imuniteta na Institutu za istraživanje raka u Londonu, rekao je: „Dok sve terapije imaju za cilj da ubiju ćelije raka, čineći to na način koji aktivira imuni sistem i da otkrije i ubije bilo koji preostali rak ćelije mogu učiniti tretman efikasnijim i potencijalno ponuditi pojedincima dugotrajniji imuni odgovor protiv raka dojke.

„Znamo da RIPK1 igra ključnu ulogu u pomaganju ćelijama raka da ostanu žive i izbegavaju da budu otkrivene od strane imunološkog sistema. Korišćenjem ove ciljane tehnologije razgradnje proteina, poznate kao PROTAC, uspeli smo da koristimo sopstveni sistem za reciklažu ćelije da posebno razgrađuju i uništavaju protein raka RIPK1.

„Naša uzbudljiva otkrića sugerišu da bi ciljanje RIPK1 moglo poboljšati efikasnost postojećih tretmana raka i zaštititi ljude od recidiva raka dojke, obučavanjem imunološkog sistema da prepozna i uništi ćelije raka.“

Profesor Sven Holder, profesor medicinske hemije i dizajna lekova i šef hemije u Centru za otkrivanje lekova protiv raka na Institutu za istraživanje raka u Londonu, rekao je: „Do ovog otkrića smo došli kroz fantastičnu saradnju između različitih naučnika širom ICR-a.

„Naučnici koji otkrivaju lekove u okviru ICR-ovog Odeljenja za terapiju raka radili su sa biolozima za rak kako bi sagledali koncept od fundamentalne nauke o otkriću do aktivnog projekta otkrivanja lekova, što je rezultiralo razvojem PROTAC degradatora koji bi mogao da zadrži rak kod ljudi duže.

„Ova studija dalje pokazuje kako se ciljana degradacija proteina može koristiti za napad na rak. ICR je već neko vreme bio pionir u ovoj inovativnoj tehnologiji—i to nastavljamo da radimo kroz naš namenski Centar za razgradnju proteina.

Dr Simon Vincent, direktor istraživanja, podrške i uticaja u Breast Cancer Nov, rekao je: „Postoje mnoge karakteristike raka, uključujući sposobnost ćelija raka da izbjegnu otkrivanje od strane imunološkog sistema i da se odupru da budu ubijene uobičajenim tretmanima kao što je hemoterapija .

„Međutim, ova uzbudljiva otkrića mogu otvoriti put novim, ciljanim tretmanima raka dojke koji takođe imaju potencijal da ponude dugotrajniji imuni odgovor protiv bolesti.

„S obzirom da jedna osoba umire od raka dojke svakih 45 minuta u Velikoj Britaniji, hitno su potrebna ovakva otkrića u istraživanju.“