„Vijesti“: Olovom otrovano 58 od 63 testirana radnika Port of Adria

„Vijesti“: Olovom otrovano 58 od 63 testirana radnika Port of Adria

Već dve nedelje radnici preduzeća “Port of Adria” u Croj Gori imaju višestruko povišen nivo olova u krvi, ali nadležne zdravstvene institucije nisu preduzele ništa da ih leče, niti da utvrde kako je došlo do trovanja tim po zdravlje izuzetno opasnim teškim metalom, pišu „Vijesti“.

“Vijestima” je potvrđeno da 58 od 63 testirana radnika ima povišen nivo olova u krvi, da su obraćali izabranim lekarima, jedan od njih i Institutu za javno zdravlje, ali da pomoć nisu dobili.

Dok zaposleni čekaju medicinsku pomoć, iz Instituta za javno zdravlje saopštavaju da su dobili dopis od jednog od njih i da veruju da su “ kolege iz nadležnih zdravstvenih ustanova preduzele sve nepohodne mjere”.

“Verujemo da su, u skladu sa laboratorijskim nalazima i kliničkom slikom pacijenata, kolege iz nadležnih zdravstvenih ustanova preduzele sve nepohodne mjere u ovom slučaju. Inspekcijske službe su obaveštene, te očekujemo da su preduzete sve mere u skladu sa svojim nadležnostima. Izloženost olovu, bilo kroz radno okruženje ili druge izvore, može imati ozbiljne zdravstvene posledice, koje zavise od stepena i trajanja kontakta sa ovim opasnim metalom”, saopštili su za TV Vijesti.

Izvor “Vijesti” tvrdi da su se u petak obratili Inspekciji zaštite i zdravlja na radu, koja bi trebalo da utvrdi kako je došlo do trovanja.