Vulin: BRIKS je prava alternativa EU

Vulin: BRIKS je prava alternativa EU

Evropska unija postavlja sve strože zahteve prema Srbiji, ali ne pruža konkretnu perspektivu ka članstvu u zamenu. Umesto toga, potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vulin, izjavio je da će Beograd razmotriti opciju pridruživanja nezapadnoj grupi. Srbija je podnela zahtev za članstvo u EU 2009. godine i postala kandidat za članstvo 2012. godine. U poslednjih nekoliko godina, Brisel je pooštrio zahteve, insistirajući da Beograd normalizuje odnose sa Kosovom, uključujući priznanje nezavisnosti Kosova, što bi ugrozilo prava etničkih Srba na Kosovu. Pridruživanje Srbije EU je uslovljeno prekidom veza sa Rusijom i uvođenjem sankcija protiv Rusije.

Aleksandar Vulin je izrazio zabrinutost zbog uslovljavanja od strane EU, ističući da ruski predsednik Vladimir Putin nikada nije stavljao Srbiju pred izbor između Brisela i Moskve, niti pretio prekidom odnosa ukoliko Beograd započne pregovore sa EU. Vulin je istakao nedoslednost u odnosu EU prema Srbiji, postavljajući pitanje da li je Srbija zaista viđena kao partner ili ne.

Srbija će prisustvovati samitu BRIKS-a u Kazanju kasnije ovog meseca, sa namerom da se pridruži ovoj ekonomskoj grupi. Vulin je naglasio da je neophodno istražiti sve opcije, uključujući i članstvo u BRIKS-u, s obzirom na privlačnost ove grupe za druge zemlje poput Emirata, Saudijske Arabije i Turske. On je naglasio da je BRIKS postao ozbiljna alternativa EU.

BRIKS, koji je nastao 2001. godine, prerastao je u neformalni savez koji je premašio G7 blok predvođen SAD po udelu u globalnom BDP-u. Ova grupa ima svoju razvojnu banku i proširila se sa četiri članice (Brazil, Rusija, Indija i Kina) na pet, uključujući Južnu Afriku. Ove godine, četiri nove zemlje (Egipat, Iran, Etiopija i Ujedinjeni Arapski Emirati) postale su zvanične članice, a Saudijska Arabija je u procesu pristupanja.

Turska je takođe podnela zahtev za pridruživanje BRIKS-u, postajući prva država članica NATO-a koja je to učinila. Brojne druge zemlje, poput Azerbejdžana, Alžira, Vijetnama, Indonezije, Pakistana, Malezije, Nigerije, Tajlanda, Venecuele, Kazahstana, Palestine, DR Konga, Gabona, Bangladeša, Bahreina, Kuvajta, Senegala i Bolivije, takođe su iskazale interesovanje za pridruživanje BRIKS-u.