Njemačka ublažava plan za pooštravanje migracione politike

Njemačka ublažava plan za pooštravanje migracione politike

Vlada Olafa Šolca promenila je plan za pooštravanje politike prijema tražilaca azila posle nedavnih napada nožem u Nemačkoj, navodi se u dokumentu koji je objavila agencija AFP, prenosi Beta.

Jedna od ključnih mera predloženog plana, predstavljenog krajem avgusta, bilo je ukidanje pomoći za tražioce azila koji su prethodno ušli u drugu zemlju EU pre dolaska u Nemačku. Iako je ova odredba zadržana, stranke u koaliciji socijaldemokrata (SPD) Olafa Šolca, formirane sa Zelenima i liberalima, uvele su određene izuzetke.

Prema novom dokumentu, potpuno ukidanje pomoći za tražioce azila biće moguće samo ako njihov odlazak u drugu zemlju EU bude „pravno i efektivno moguć”. Takođe, ukidanje pomoći neće važiti u slučajevima koji se odnose na decu. Poslanik SPD-a Dirk Vize objasnio je da cilj nije izazivanje beskućništva ili siromaštva među tražiocima azila čija je odgovornost neka druga država članica EU.

Prema „Dablinskoj uredbi” koju su usvojile zemlje članice EU, prva zemlja EU u koju ilegalno lice uđe odgovorna je za njihov zahtev za azil. Predložene izmene moraju biti razmotrene u parlamentu do petka. Vlada je predstavila projekat u avgustu nakon što su se tokom gradske zabave u Solingenu dogodila tri ubistva nožem, za koje se sumnja da ih je izvršio Sirijac povezan sa Islamskom državom. U junu je jedan policajac izboden na smrt tokom antiislamskog protesta u Manhajmu, za koga se sumnja da je Avganistanac.

Ovi događaji doprineli su jačanju krajnje desničarske partije AfD, neprijateljske prema migrantima, koja je u septembru prvi put pobedila na regionalnim izborima i na još dva izbora ostvarila istorijski visoke rezultate. Vlada takođe planira da olakša proterivanje izbeglica koje su koristile oružje, ograniči nošenje noževa i proširi ovlašćenja vlasti kada je u pitanju bezbednost. Konzervativna opozicija smatra da ove mere nisu dovoljne i da će migranti moći da ih izbegnu pozivajući se na predviđene izuzetke.