Južna Koreja i Ukrajina istražuju prisustvo severnokorejskih vojnika u Ukrajini

Južna Koreja i Ukrajina istražuju prisustvo severnokorejskih vojnika u Ukrajini

Zvaničnici Južne Koreje i Ukrajine sprovode daljnje identifikacije severnokorejskih vojnih pripadnika koji se trenutno nalaze u Ukrajini, obučavajući se u Rusiji za potencijalna buduća raspoređivanja zajedno s ruskim snagama, izvestio je Institut za proučavanje rata (ISV).

Na osnovu podataka objavljenih u Vašington postu, analitičari ističu da je ukrajinski vojni obaveštajni zvaničnik izjavio da su neki severnokorejski oficiri angažovani u posmatranju ruskih trupa i proučavanju bojišta na teritorijama Ukrajine koje je okupirala Rusija. Ova informacija još uvek nije potvrđena od strane ukrajinskih vlasti.

Prema izjavi ukrajinskog zvaničnika, u Rusiji se trenutno obučava „nekoliko hiljada“ severnokorejskog pešadijskog osoblja. Postoji pretpostavka da bi ruska vojna komanda mogla da ih rasporedi na frontne linije u Ukrajini do kraja 2024. godine ili u ruska pogranična područja kako bi oslobodila ruske „rezerve“ za akcije unutar Ukrajine.

Eksperti ISV-a ističu da nije jasno koliki je tačno obim severnokorejskih vojnih snaga koje bi Rusija mogla da rasporedi na front ili oslobodi ruske snage duž granice. Međutim, ovi scenariji bi mogli da pruže dodatnu ljudsku podršku ruskim prioritetnim ofanzivnim operacijama u Ukrajini i prošire trajanje ruske ofanzive tokom leta 2024.

Institut naglašava da bi eventualno raspoređivanje severnokorejskih trupa od strane Rusije moglo da pruži nove mogućnosti za njihovu upotrebu u Ukrajini, u zavisnosti od karakteristika, strukture snaga, rasporeda i međusobne kompatibilnosti ovih snaga.

Južnokorejski ministar odbrane Kim Jong-ken izražava sumnju da je Severna Koreja eventualno poslala svoje trupe u regione Ukrajine koji su pod ruskom okupacijom kako bi podržala ruske vojne operacije protiv Ukrajine.