EU finansira „centre za uklanjanje“ migranata u Turskoj: Istraživanje otkriva loše uslove

EU finansira „centre za uklanjanje“ migranata u Turskoj: Istraživanje otkriva loše uslove

Evropska unija je podržala izgradnju i funkcionisanje 30 „centara za uklanjanje“ migranata u Turskoj, gde se oni zadržavaju pre nego što budu vraćeni u zemlje koje EU smatra nesigurnim, pokazala je zajednička istraga Politika i drugih medijskih izvora. Ova praksa je deo šire saradnje između EU i Turske, koja je započela tokom sirijske izbegličke krize 2015. godine.

Turska je igrala ključnu ulogu u smanjenju priliva migranata ka Evropi, a EU je obezbedila više od 11 milijardi evra za smeštaj četiri miliona izbeglica i jačanje granične bezbednosti kako bi se sprečio nekontrolisani priliv migranata. Ipak, izveštaji pokazuju da je deo ovih sredstava korišćen za deportaciju stotina hiljada migranata.

Politiko je objavio da su centri koji su prvobitno bili namenjeni za prihvat migranata preinačeni u „centre za uklanjanje“, prema dokumentima Evropske komisije. Bivši pritvorenici svedoče o lošim uslovima u ovim centrima, uključujući nedostatak hrane i medicinske pomoći, kao i mučenja i premlaćivanja u cilju potpisivanja dokumenata za „dobrovoljnu“ deportaciju.

Turske vlasti negiraju optužbe o zlostavljanju i prisilnoj deportaciji migranata. Međutim, dostupni podaci pokazuju da je veliki broj migranata vraćen u svoje matične zemlje. Tokom svoje izborne kampanje prošle godine, predsednik Erdogan najavio je „dobrovoljnu“ deportaciju miliona migranata u Siriju, uprkos činjenici da EU zabranjuje deportaciju u zemlje poput Sirije i Avganistana, koje smatra nesigurnim.

Evropska komisija je kritikovala uslove u ovim centrima, ali naglašava da je na turskim vlastima da odluče kako će koristiti sredstva EU.