Istorijski brod uskoro bi mogao da postane najveći veštački greben na svetu

Istorijski brod uskoro bi mogao da postane najveći veštački greben na svetu

Organizacija koja nadgleda čuvenu okeansku liniju, SS United States, postigla je dogovor sa svojim stanodavcem oko kirije, što otvara put okrugu Floride da preuzme istorijski brod i pretvori ga u najveći veštački greben na svetu.

U junu je savezni sudija presudio da SS United States Conservanci ima rok do 12. septembra da predstavi planove za pomeranje broda, koji je dugačak 1.000 stopa i još uvek drži transatlantski rekord brzine postavljen pre više od 70 godina. Međutim, ovaj rok je prošao, a organizacija je podnela tužbu protiv Penn Varehousing-a, optužujući ga za sabotiranje napora da proda brod.

Uprkos ovim preprekama, ranije ovog meseca postignut je privremeni sporazum između organizacije za zaštitu i okruga Okaloosa, koji je zavisio od rešavanja spora oko zakupa putem sudskog posredovanja. Sporazum je objavljen u petak, a zvaničnici su se okupili na pristaništu u Filadelfiji na ceremoniji prenosa titule, dok se još čeka konačno odobrenje saveznog sudije.

Zvaničnici okruga Okaloosa planiraju da potopi brod i stvore, kako se nadaju, prepoznatljiv ronilački atrakciju, koja bi mogla generisati milione dolara godišnje u lokalnoj turističkoj potrošnji, uključujući ronilačke prodavnice, čarter ribarske brodove i hotele.

„Nećete biti zaboravljeni ili zanemareni. Vi ćete biti s pravom poštovani, negovani i voljeni u novom domu,“ rekao je član odbora za zaštitu prirode, Tomas Votkins, tokom oproštaja od broda.

Procene govore da bi kupovina broda mogla koštati više od 10 miliona dolara, a očekuje se da će proces čišćenja, transporta i potapanja trajati najmanje 1,5 godina.

Spor oko zakupa proizašao je iz odluke Penn Varehousinga da udvostruči dnevni zakup broda na 1.700 dolara, što je zaštita odbila da prihvati. Nakon raskida zakupa u martu 2022. i niza pravnih sporova, sudija Anita B. Brodi je održala suđenje, ali je podstakla strane da postignu dogovor.

SS United States, kršten 1952. godine, bio je simbol američkog inženjeringa, sa vojnom funkcijom i mogućnošću da prevozi hiljade vojnika. Na svom prvom putovanju, brod je oborio transatlantski rekord, prešavši Atlantik za tri dana, 10 sati i 40 minuta.

Međutim, nakon što je postao rezervni brod 1969. godine, SS United States je prešao u vlasništvo različitih privatnih kompanija koje su pokušavale da ga revitalizuju, ali su na kraju odustale zbog visokih troškova, ostavljajući brod da propada u Filadelfiji.