Jovanović: Jačanje saradnje Srbije i Turske od strateškog značaja, posebno u ekonomiji i odbrani

Jovanović: Jačanje saradnje Srbije i Turske od strateškog značaja, posebno u ekonomiji i odbrani

Izjave turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana potvrđuju da postoji saglasnost o potrebi jačanja bilateralne saradnje između Srbije i Turske u različitim oblastima, s posebnim naglaskom na ekonomsku, turističku, ali i vojnu saradnju, što predstavlja novinu u odnosima dve zemlje, izjavio je za Sputnjik bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović.

Jovanović ističe da su redovni susreti i razmena mišljenja između dve zemlje od izuzetnog značaja, jer i Srbija i Turska imaju dugoročni interes da razmatraju tekuće bilateralne, regionalne i globalne teme. On naglašava da je Turska, kao regionalna sila u usponu, zainteresovana za očuvanje prisustva i uticaja na Balkanu, pri čemu je Srbija postala ključan partner u ostvarivanju tih interesa.

„Osim što ove veze jačaju ekonomske aspekte, one takođe unapređuju i političke pozicije obe zemlje,“ naglasio je Jovanović, dodajući da čvršći odnosi između Srbije i Turske doprinose stabilnosti u regionu.

Ipak, Jovanović je istakao da problem priznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije i dalje opterećuje odnose, jer Turska podržava nezavisnost pokrajine, što, prema njegovim rečima, otežava dublje prijateljske odnose.

Tokom nedavnog susreta, predsednici Vučić i Erdogan razgovarali su o ključnim geopolitičkim temama, a tom prilikom potpisano je 11 sporazuma o saradnji između Srbije i Turske, potvrđujući značaj daljeg razvoja ekonomskih odnosa.