Trump najavio smrtnu kaznu za imigrante koji počine zločine protiv Amerikanaca

Trump najavio smrtnu kaznu za imigrante koji počine zločine protiv Amerikanaca

Bivši američki predsednik Donald Tramp izrazio je podršku za smrtnu kaznu za imigrante koji počine zločine protiv američkih državljana, naglašavajući da bi se to primenilo ako bi se ponovo vratio na mesto predsednika. Tokom obraćanja svojim pristalicama u Aurori, Kolorado, Tramp je istakao da zahteva smrtnu kaznu za svakog migranta koji ubije američkog državljanina ili pripadnika organa reda.

Nedavno, Tramp je Auroru izabrao kao centralno mesto za iznošenje svojih stavova o imigraciji, optužujući administraciju predsednika Joea Bidena i potpredsednice Kamale Harris za popuštanje granične politike, što je uzrokovalo, prema njegovim rečima, invaziju venecuelanskih kriminalnih grupa na predgrađe Denvera. Broj venecuelanskih imigranata u Aurori je porastao na oko 40.000 od 2022. godine, čineći 10% ukupnog stanovništva grada. Iako su mnogi od njih ilegalno ušli u SAD, većini je odobreno privremeno boravište i radna dozvola prema novoj politici administracije koja je stupila na snagu u oktobru iste godine.

Ovaj porast imigracije doveo je do povećanja nasilnih zločina i zločina povezanih sa bandama, što su lokalne vlasti primetile. U avgustu je situacija dodatno eskalirala kada je vlasnik stambenog kompleksa tvrdio da su njegovu imovinu preuzeli pripadnici kriminalne grupe Tren de Aragua. Iako su njegove tvrdnje podržane video snimcima i svedočenjima drugih stanovnika, policija je istakla da su izveštaji o aktivnostima bandi u tom području „izolovani“.

Više od deset osumnjičenih članova Tren de Aragua je uhapšeno u akcijama policije od avgusta, prema lokalnim vestima i izjavama organa reda.

Tramp je optužio potpredsednicu Harris da je dovela do priliva članova ilegalnih bandi i kriminalaca migranata iz drugih zemalja, nazivajući ih „vanzemaljskim bandama trećeg sveta“. On je najavio „Operaciju Aurora“ kao deo plana za suzbijanje ovih bandi i naglasio da će, ukoliko bude ponovo izabran, sprovesti „najveću operaciju deportacije u istoriji SAD“.

Pod administracijom Bidena, broj ilegalnih imigranata u zemlji je značajno porastao, prema podacima Carine i granične zaštite. Služba za imigraciju i carinu je objavila da veliki broj osoba sa kriminalnim dosijeima ilegalno boravi u SAD-u iščekujući sudski postupak ili deportaciju, uključujući osuđene za različite vrste zločina kao što su napadi, trgovina drogom i ubistva.