Preplavljena novcem od nafte, predsednik Gvajane obećava gotovinu, besplatnu školarinu i druge pogodnosti uoči izbora

Preplavljena novcem od nafte, predsednik Gvajane obećava gotovinu, besplatnu školarinu i druge pogodnosti uoči izbora

Predsednik Gvajane Irfaan Ali najavio je niz beneficija pred nacionalne izbore sledeće godine, uključujući besplatno školovanje na fakultetu i jednokratnu novčanu pomoć od skoro 1.000 dolara za svako domaćinstvo u ovoj južnoameričkoj zemlji bogatoj naftom.

Pored toga, Ali je obećao smanjenje troškova struje i povećanje minimalne plate sa 350 na 500 dolara mesečno od naredne godine. Tokom obraćanja parlamentu tokom posebne sednice, istakao je da Gvajana, koja nedavno broji skoro 800.000 stanovnika, može finansijski podržavati svoje građane kroz programe socijalne pomoći.

Na konferenciji za novinare nakon sednice, potpredsednik Bharrat Jagdeo istakao je da budžet Gvajane može lako pokriti jednokratnu novčanu pomoć za oko 264.000 domaćinstava u zemlji.

„Gvajana sada ima ekonomiju vrednu 22 milijarde dolara“, izjavio je Jagdeo.

Iako je nekada bila jedna od najsiromašnijih zemalja u Južnoj Americi, Gvajana je postala bogatija nakon otkrića značajnih nalazišta nafte od strane konzorcijuma predvođenog EkkonMobilom u maju 2015. godine duž atlantske obale zemlje.

Proizvodnja nafte je započela u decembru 2019. godine, a očekuje se da će dostići oko 645.000 barela dnevno do 2027. godine.

Prema Međunarodnom monetarnom fondu, BDP Gvajane je porastao za više od 60% u 2022. godini, što predstavlja najveći realni rast BDP-a na svetu te godine.

Iako je besplatno visoko obrazovanje bilo dostupno od sredine 1970-ih, ono je privremeno obustavljeno početkom 1990-ih pod pritiskom Međunarodnog monetarnog fonda.

Predlog besplatnih univerzitetskih školarina deo je niza novih mera koje se preduzimaju kako bi se olakšali visoki troškovi života, izjavio je Jagdeo.

Od trenutka kada je postala bogata naftom, vlada Gvajane je pokrenula različite infrastrukturne projekte, uključujući izgradnju bolnica, hotela, škola, auto-puteva, prve dubokovodne luke i projekat za pretvaranje gasa u energiju vredan 1,9 milijardi dolara, koji se očekuje da će smanjiti troškove struje.