Ustavni sud BiH suspendovao deo nastavnog plana RS koji veliča osuđene za ratne zločine

Ustavni sud BiH suspendovao deo nastavnog plana RS koji veliča osuđene za ratne zločine

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sednici doneo privremenu meru o stavjanju van snage člana Pravilnika o nastavnom programu za osnovno obrazovanje u Republici Srpskoj, kojim se veličaju osobe osuđene za ratne zločine.

Ustavni sud BiH je stavio van snage deo nastavnog programa istorije za deveti razred, koji se odnosi na poglavlje „Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat“.

Odlučeno je da ova odluka stupa na snagu odmah i da bude na snazi do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH ;o zahtevu, koji je podnelo 13 poslanika u Predstavničkomg domu BiH.

U delu nastavnog programa za predmet istorija za deveti razred van snage su stavljeni delovi u kojima se kao „heroji rata“ pominju Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Momir Talić, koje je Haški tribunal osudio za genocid i ratne zločine u BiH.

Obrazlažući svoju odluku, Ustavni sud je, između ostalog, istakao da bi sprovođenje osporenog dela nastavnog plana „imalo ozbiljne i neotklonjive štetne posledice koje se ogledaju u postojanju opasnosti od eventualnog prouzrokovanja dalje segregacije i podele među učenicima različitih etničkih zajednica, kao i povećanja osećaja isključenosti i marginalizacije učenika iz drugih etničkih zajednica, što bi moglo stvoriti atmosferu diskriminacije”.

Navedeno je da je nastava u RS već počela i da je neminovno da će se i osporeni deo nastavnog plana primenjivati, ocenivši da dalje primena „može potencijalno ugroziti ljudska prava učenika i naneti im znatnu štetu, koja se neće moći retroaktivno popraviti“.

„Stoga je Ustavni sud ocenio da je donošenje privremene mere u interesu stranaka i pravilnog vođenja postupka“, saopšteno je iz ovog suda.

Ustavni sud je još naveo da odluka o privremenoj meri ne prejudicira odluku o meritumu zahteva.