Ispitivanje vakcine protiv tifusa potvrđuje trajnu zaštitu starije dece

Ispitivanje vakcine protiv tifusa potvrđuje trajnu zaštitu starije dece

Jedna doza konjugovane vakcine protiv tifusa (TCV) nudi sigurnu, efikasnu zaštitu od tifusa dve godine nakon vakcinacije za svu decu i trajnu zaštitu za stariju decu od tri do pet godina nakon imunizacije, prema izveštaju istraživača Oksfordske grupe za vakcinaciju. i Međunarodni centar za istraživanje dijarejnih bolesti, Bangladeš (icddr,b). Ali to takođe pokazuje pad zaštite u kasnijim vremenskim tačkama kod dece koja su vakcinisana u mlađem uzrastu.

Studija TiVOID, objavljena u The Lancet, merila je efikasnost jedne doze TCV kod dece iz Bangladeša tokom petogodišnjeg perioda i potvrdila visoku zaštitu vakcinom (80–96%) u roku od dve godine od vakcinacije kod sve dece. Rad je naslovljen „5-godišnja zaštita vakcinom nakon jedne doze konjugovane vakcine Vi-tetanus toksoid kod dece iz Bangladeša (TiVOID): klaster randomizovano ispitivanje“.

Tri do pet godina nakon vakcinacije, studija je otkrila trostruko povećanje incidencije tifusa kod dece koja su primila TCV u 2018/2019 i onih koja su ga primila 2021, što ukazuje na pad efikasnosti vakcine, najizraženiji kod veoma mladih.

Podaci sugerišu da su deca vakcinisana sa dve godine ili starija još uvek dobro zaštićena (59–85%) tri do pet godina nakon vakcinacije. Međutim, značajniji pad zaštite primećen je kod dece vakcinisane mlađe od dve godine, što sugeriše da bi dodatna doza za ovu decu mogla biti potrebna za trajnu zaštitu.

Ksinkue Liu, vanredni profesor medicinske statistike i epidemiologije u Oksfordskoj grupi za vakcinu, i jedan od starijih autora studije, rekao je: „Tifus je ozbiljna i po život opasna enterična groznica koja ostaje značajan problem javnog zdravlja za decu i adolescente u zemljama sa niskim i srednjim prihodima .

„TCV nudi najbolju šansu za smanjenje tereta tifusa, pomažući u smanjenju prenosa i ograničavanju dalje evolucije sojeva otpornih na lekove. Ova studija pruža dodatne informacije kreatorima politike o dugoročnoj zaštiti od TCV-a i važnosti kontinuirane istrage i ažuriranih smernica .“

Dr Firdausi Kadri, viši naučnik u Odeljenju za zarazne bolesti u Međunarodnom centru za istraživanje dijarejnih bolesti, Bangladeš (icddr,b), i prvi autor studije, rekao je: „Ova TiVOID studija pratila je originalnu TiVAC klaster randomizovanu kontrolisanu populaciju još dve i po godine nakon demaskiranja 2021.

„Rezultati ukazuju na opadanje koncentracije antitela u različitim starosnim grupama i sugerišu da bi se mogla razmotriti dodatna doza oko uzrasta za polazak u školu za decu koja su vakcinisana dok su mlađa od 2 godine, kako bi se održala zaštita od TCV-a tokom školskih godina kada su deca najveća. rizik od tifusa“.

Profesor Sir Andrev Pollard, direktor Oksfordske grupe za vakcinu, rekao je: „Trenutna preporuka SZO je jednokratna doza TCV-a za odojčad i decu od 6 meseci starosti.

„Epidemiološke studije u različitim zemljama širom Azije i Afrike pokazale su da je učestalost trbušnog tifusa mnogo veća kod dece mlađe od 16 godina nego kod odraslih, pri čemu je vrhunac slučajeva zabeležen kod onih uzrasta od 5–9 godina. Bez obzira da li je jedna doza TCV pruža dugoročnu zaštitu i dalje predstavlja glavni istraživački prioritet za savetovanje kreatora politike.“

Trbušni tifus nastavlja da predstavlja značajan teret bolesti za zemlje sa niskim i srednjim prihodima, obeležene neadekvatnim sanitarnim uslovima i ograničenim pristupom čistoj vodi i kontaminiranoj hrani. Procenjuje se da ima preko 7 miliona slučajeva i 93.000 smrtnih slučajeva godišnje širom sveta. U Bangladešu, tifusna groznica je rangirana na četvrtom mestu među uzrocima smrtnosti ispod 5 godina u 2019.

Pored toga, eskalacija antimikrobne rezistencije, naglašena pojavom sojeva ekstenzivno rezistentnih na lekove u Aziji, smanjila je dostupne mogućnosti lečenja i povećala opasnost po javno zdravlje od ove bolesti. U multicentričnoj studiji opterećenja bolesti, STRATAA, Bangladeš je imao najveću stopu kolere.

Prva konjugirana vakcina protiv tifusa (TCV; Bharat Biotech International) dobila je prekvalifikaciju SZO 2017. godine, a 2018. SZO je preporučila vakcine kao važno sredstvo u prevenciji i kontroli tifusa. 2025. TCV će se koristiti u kampanjama vakcinacije dece širom Bangladeša.

Ovaj izveštaj potvrđuje potrebu za daljim studijama za praćenje opterećenja tifusom nakon uvođenja TCV-a, kao i za pružanje dodatnih podataka o trajanju zaštite vakcine iz okruženja sa visokim opterećenjem, kao i uticaj na obrazac rezistencije na antibiotike, što je ključno za SZO da ažurira svoje položaj.