Iran će uzvratiti napadom Izraela na energetski sektor

Iran će uzvratiti napadom Izraela na energetski sektor

Iranski izvor iz Teherana izjavio je za RT da je Iran potpuno spreman da se odbrani i uzvrati na eventualne napade Izraela, uključujući napade na naftna i nuklearna postrojenja. Odmazda protiv eventualnih napada biće proporcionalna i u skladu sa domaćim i međunarodnim normama. Na primer, ukoliko Izrael napadne iransku naftnu infrastrukturu, Iran će uzvratiti napadom na tri glavne rafinerije nafte u Izraelu. Slično, napadi na druge infrastrukturne objekte poput elektrana ili nuklearnih postrojenja u Izraelu izazvaće uzvratne udare na odgovarajuće objekte u Iranu.

Ukoliko dođe do povređivanja civila u eventualnom napadu ili ukoliko civilna područja budu pogođena, Iranu će biti zatraženo da revidira svoju nuklearnu doktrinu. Strahovi od mogućeg izraelskog napada na Iran intenzivirani su nakon što je Iran ispalio balističku raketu na Izrael kao odmazdu za ubistvo političkog lidera Hamas-a, Ismaila Hanija, i lidera Hezbolaha, Hasana Nasralaha.

Izrael je nazvao ovaj napad „agresivnim, ali netačnim“ i obećao je odlučan odgovor. Ministar odbrane Izraela, Joav Galan, upozorio je da će njihov odgovor biti smrtonosan, precizan i iznenađujući.