Azijske akcije prate pad Volstrita; tržišta čekaju brifing o politici Kine

Azijske akcije prate pad Volstrita; tržišta čekaju brifing o politici Kine

Azijske akcije su zabeležile pad u petak, s obzirom da su kineska tržišta beležila opadanje dok su investitori iščekivali ključni brifing o detaljima planirane stimulacije za vikend.

Nikkei 225, japanski referentni indeks, zabeležio je rast od 0,6%, zaključivši trgovanje na 39.605,80 poena. S druge strane, australijski S&P/ASX 200 je pao za 0,1%, dostigavši nivo od 8.214,50 poena.

Tržišta u Kini su zabeležila pad u petak, pri čemu je Shanghai Composite pao za 2,9% na 3.025,31 poen, dok je indeks CSI 300, koji prati 300 najtrgovanijih akcija na tržištima Šangaja i Šenžena, zabeležio pad od 3,2%.

Hongkonška tržišta su bila zatvorena u petak zbog državnog praznika, nakon što je indeks prethodnog dana zabeležio pad od preko 9%, predstavljajući najveći gubitak od globalne finansijske krize 2008. godine.

Sva pažnja na tržištima bila je usmerena ka brifingu koji je zakazalo kinesko ministarstvo finansija za subotu, na kojem se očekuje predstavljanje dugo očekivanih planova fiskalne stimulacije.

Centralna banka Južne Koreje je smanjila referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena na 3,25% u petak, signalizirajući prelazak na ciklus popuštanja radi podsticanja ekonomskog rasta. Ovo je prvo smanjenje stope Banke Koreje od 2020. godine, dolazeći nakon smanjenja bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu, zajedno sa stopom inflacije koja je u septembru pala ispod cilja centralne banke od 2%.

Na američkim tržištima, S&P 500 je zabeležio pad od 0,2%, dostigavši nivo od 5.780,05 poena, dok je Dow Jones Industrial Average pao za 0,1%, zaključivši trgovanje na 42.454,12 poena nakon što je prethodnog dana postavio najviši nivo u istoriji. Nasdaq Composite je oslabio za 0,1%, spustivši se na 18.282,05 poena.

Akcije su dostigle rekorde u velikoj meri zbog uzbuđenja oko smanjenja kamatnih stopa, s obzirom da Federalne rezerve proširuju svoj fokus na održavanje ekonomije u ritmu umesto borbe samo protiv visoke inflacije.

Podaci iz četvrtka pokazuju usporavanje inflacije na 2,4% u septembru sa 2,5% u avgustu, što je manje od očekivanog usporavanja na 2,3%. Osnovni trendovi koji predstavljaju bolji prediktor inflacije bili su malo iznad očekivanja.

Dodatni izveštaj pokazuje da je 258.000 američkih radnika prošle nedelje podnelo zahtev za naknadu za nezaposlene, što je iznad očekivanja. Na tržištu obveznica, prinosi na trezorske obveznice su porasli nakon objavljivanja ekonomskih podataka.

Kada je reč o nafti, američka referentna sirova nafta izgubila je vrednost, dok je nafta Brent, međunarodni standard, takođe beležila pad.

Dolar je ojačao u odnosu na jen i evro.