Sabotaža na Sardiniji: Zavrtnji na vetroturbini namerno odvrnuti u znak otpora prema obnovljivoj energiji

Sabotaža na Sardiniji: Zavrtnji na vetroturbini namerno odvrnuti u znak otpora prema obnovljivoj energiji

Zavrtnji koji drže visoku vetroturbinu na Sardiniji su namerno odvrnuti u tami noći, simbolizujući snažan otpor prema obnovljivoj energiji na tom ostrvu. Ovo je samo jedan u nizu sabotaža koje su se dogodile, dok su regionalne vlasti uspostavile smernice o lokacijama gde se mogu graditi postrojenja za čistu energiju.

Italijansko ostrvo Sardinija, poznato po dugim letima i jakim vetrovima, idealno je za proizvodnju energije vetra i solarne energije. Međutim, intenzivno interesovanje investitora izazvalo je zabrinutost među lokalnim stanovništvom koje tvrdi da ostrvo postaje preopterećeno.

Vandalizovani zavrtnji su otkriveni pre nego što je turbina u selu Mamoiada pala, ali ovo nije bio jedini incident ove vrste ove godine. Stanovnici tvrde da se žestoko protive obnovljivim izvorima energije, tvrdeći da oni narušavaju pejzaž i identitet ostrva.

Sardinija se trenutno oslanja na ugalj za većinu svoje električne energije, dok se postepeno uvode elektrane na ugalj kako bi se smanjila emisija gasova staklene bašte. Ipak, postoji otpor prema novim projektima obnovljivih izvora energije, posebno od strane regionalnih vlasti koje su postavile ograničenja i pravila za izgradnju ovih postrojenja.

Novi elektroenergetski koridor koji će biti otvoren 2028. omogućiće višak energije da se koristi za proizvodnju vodonika, što bi moglo pomoći industrijama u procesu dekarbonizacije.

Sardinija planira da poveća proizvodnju zelene energije sa trenutnih 2,78 gigavata na 6,2 gigavata do 2030. kako bi pomogla Italiji da ispuni ciljeve Evropske unije u borbi protiv klimatskih promena. Međutim, postizanje ovog cilja suočava se sa brojnim izazovima, uključujući i protivljenje lokalnog stanovništva.

Regionalna predsednica Alessandra Todde izabrana je sa obećanjem da će zaustaviti navodnu „invaziju“ obnovljivih izvora energije, što je dovelo do kontroverzi i sukoba interesa između vlasti i investitora.