Ukrajina traži od azijske države da uhapsi Putina

Ukrajina traži od azijske države da uhapsi Putina

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je upozorilo Turkmenistan o nalogu za hapšenje koji je izdao Međunarodni krivični sud, koji se odnosi na ruskog predsednika Vladimira Putina. Iako Turkmenistan ne priznaje jurisdikciju MKS-a, Ukrajina je izrazila nadu da će Turkmenistan poštovati međunarodno pravo. Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova je apelovalo na sve zemlje koje cene ljudski život, međunarodno pravo i Povelju UN da se uzdrže od organizovanja događaja sa Putinovim učešćem.

Putin je posetio Ašhabat u radnoj poseti, gde je učestvovao na međunarodnom forumu posvećenom 300. godišnjici rođenja turkmenskog pesnika i mislioca Mahtumkulija Fraghija. Međunarodni krivični sud je izdao nalog za hapšenje Putina u martu 2023. Moskva je negirala optužbe, tvrdeći da evakuacija civila nije zločin i ističući da ni Rusija ni Ukrajina nisu potpisnice Rimskog statuta, te da MKS nema nadležnost u ovom slučaju.

Ukrajina je takođe uputila zahtev Mongoliji, potpisnici MKS-a, da uhapsi Putina, ali je Mongolija odbila sa obrazloženjem da se drži neutralne politike u vezi sa sukobom. Kijev je najavio da će sarađivati sa partnerima kako bi osigurao posledice po Mongoliju. Takođe je pozvao Meksiko da uhapsi Putina ukoliko poseti tu zemlju, ali je Meksiko odbio taj zahtev.