„Zgroženi“ novozelandski zvaničnik kaže da mornarički brod nije potonuo jer mu je kapetan bila žena

„Zgroženi“ novozelandski zvaničnik kaže da mornarički brod nije potonuo jer mu je kapetan bila žena

Ministar odbrane Novog Zelanda je izrazio oštru osudu onlajn komentara koji su okarakterisani kao „podli“ i „mizogini“ prema ženi kapetanu mornaričkog broda koji se nasukao, zapalio i potonuo uz obalu Samoe. Ministarstvo odbrane je reagovalo na javne komentare, naglašavajući potrebu za promenom u društvenom ponašanju. Nakon incidenta koji je uključio brod mornarice Novog Zelanda, žene pripadnice vojske suočile su se sa verbalnim zlostavljanjem, što je navelo ministra da apeluje na bolje postupanje i poštovanje.

Svi članovi posade na brodu su evakuisani sa samo lakšim povredama nakon što se nasukao na greben nedaleko od obale Samoe. Iako uzrok nesreće još nije utvrđen, ministar je istakao da nije bilo greške kapetana broda, žene sa dugogodišnjim iskustvom u pomorskim operacijama. Ova situacija je pokrenula raspravu o jednakosti polova u vojsci, s obzirom da je oko 20% uniformisanih pripadnika vojske ženskog pola.

Potonuće broda izazvalo je zabrinutost zbog mogućeg izlivanja goriva u okolini. Zvaničnici su izvestili da je većina goriva izgorela u požaru, dok je manji deo curio iz olupine broda. Vlada je naložila vojni sud da istraži ovaj incident, a prvi sastanak je zakazan za petak.

Brod, kojeg je Novi Zeland nabavio 2019. godine, bio je stariji model koji nije bio osiguran. Kritike su upućene na račun stanja vojne opreme zemlje, s obzirom da je od osam preostalih brodova, samo pet trenutno operativno. Kontraadmiral je istakao da je brod prošao period održavanja pre nego što je raspoređen na zadatke.