Ruski ministar finansija: BRIKS pokreće globalni ekonomski rast

Ruski ministar finansija: BRIKS pokreće globalni ekonomski rast

Udeo zemalja BRIKS-a u globalnom BDP-u, mereno paritetom kupovne moći (PPP), stalno raste i dostigao je sadašnjih 36,7%, prema rečima ruskog ministra finansija Antona Siluanova.

Siluanov je govorio na sastanku ministara finansija BRIKS-a i guvernera centralnih banaka održanom u Moskvi kako bi razmotrili moguća unapređenja međunarodnog monetarnog i finansijskog sistema, pred samit BRIKS-a zakazan za 2024. godinu u Kazanju. Rusija je trenutno predsedavajuća BRIKS-a.

Ministar Siluanov je istakao da su zemlje BRIKS-a ključni pokretač globalnog ekonomskog rasta, s predviđenom prosečnom godišnjom stopom rasta od 4,4% u periodu 2024-2025, nasuprot 1,7% za zemlje G7. On je naglasio da je važno fokusirati se na postizanje većih stopa rasta ekonomija BRIKS-a radi poboljšanja životnog standarda građana.

Grupa privreda u razvoju BRIKS-a, koja je ranije obuhvatala Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, proširena je pridruživanjem Irana, Etiopije, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata u januaru. Više od 30 zemalja, uključujući i Tursku kao člana NATO-a, izrazilo je interes za pridruživanje ovom ekonomskom bloku.

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), udeo G7 u globalnom BDP-u, meren po PPP-u, kontinuirano opada iz godine u godinu, smanjujući se sa 50,42% u 1982. na 30,39% u 2022. MMF očekuje da će taj udeo biti još manji, 29,44%, ove godine.

PPP je relevantna metrika koja omogućava poređenje ekonomske produktivnosti i životnog standarda između zemalja, uzimajući u obzir razlike u cenama roba i usluga.