Kako klimatske promene pokreću jače uragane

Kako klimatske promene pokreću jače uragane

Kako se klimatske promene ubrzavaju, uragani postaju sve intenzivniji i destruktivniji, donoseći obilnije kiše, jače vetrove i razorne olujne udare. Uragani Helene i Milton služe kao oštri primeri za to – obe oluje su postale jače zbog toplijih voda Meksičkog zaliva i ostavile su za sobom poplavljene gradove i preplavljene zajednice.

Da bi stekao dublji uvid u to kako klimatske promene podstiču uragane, The Daili se sastao sa Piterom Vajtingom, privremenim dekanom Fakulteta za umetnost i nauku i profesorom nauka o Zemlji, životnoj sredini i planetarnim naukama na Univerzitetu Kejs Vestern Rezerv.

Kako se planeta zagreva, više vode isparava sa površine kopna i okeana u topliju atmosferu. Za svaki porast temperature za 1°C, atmosfera može zadržati 7% više vodene pare. To znači da kada pada kiša, ima više vlage koja je dostupna kao padavine. U toplijem svetu vidimo češće i veće poplave zbog obilnijih padavina.

Zagrevanje okeana takođe može povećati intenzitet uragana. Uragani se podstiču toplotnom energijom okeanske vode. Kako voda isparava iz tropskih okeana, ona se diže i kondenzuje. Ova promena iz vodene pare u tečnu vodu oslobađa energiju koja pokreće uragane. Više isparene vodene pare iz toplijih okeana daje mnogo više energije za pojačavanje uragana.

Energija oslobođena promenom vodene pare u tečnost dodatno zagreva vazduh. Topliji vazduh je manje gust i plutajući se diže. Vazduh koji se diže snižava atmosferski pritisak blizu nivoa mora, što uvlači više vazduha na površinu. Kako se više toplog vazduha uvlači na površinu, ima još više energije za oluju koja se razvija jer se više vodene pare pretvara u tečnu vodu. Atmosferski pritisak dalje opada, a vazduh se brže uvlači u oluju na površini, što posmatramo kao veće brzine vetra.

Ono što smo videli sa uraganom Helene, a sada i sa uraganom Milton, jeste da topliji Meksički zaliv omogućava uraganima da postanu jači jer ima više vodene pare koja podstiče oluje. Brzine vetra rastu jer se atmosferski pritisak smanjuje. Jači vetar koji duva preko okeana gura više vode koja se nagomilava duž obala i stvara veće olujne udare.

Upravo su olujni udari često najveći uzrok štete i smrti duž obala. Jači uragani u našoj toplijoj atmosferi zadržavaju još više vode koja pada kao intenzivne kiše. Topliji okeani tako omogućavaju uraganima da imaju jače vetrove, veće olujne udare i jače kiše.