Studija otkriva da bezalkoholna pića smanjuju potrošnju alkohola

Studija otkriva da bezalkoholna pića smanjuju potrošnju alkohola

Obezbeđivanje bezalkoholnih pića je efikasan metod za smanjenje potrošnje alkohola. U studiji objavljenoj u BMC Medicine, istraživači sa Univerziteta u Cukubi istražili su razlike u efikasnosti smanjenja alkohola u zavisnosti od nivoa problematičnog konzumiranja alkohola kako je procenjeno testom identifikacije poremećaja upotrebe alkohola.

Nalazi su pokazali da što je problem pijenja ozbiljniji, to je obezbeđivanje bezalkoholnih pića manje efikasno u smanjenju konzumacije alkohola.

Suočavanje sa prekomernom konzumacijom alkohola je globalni izazov i uključeno je u ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija (SDG). Jedna mera za smanjenje prekomerne konzumacije alkohola je upotreba bezalkoholnih pića.

Istraživački tim je otkrio da davanje bezalkoholnih pića osobama starijim od 20 godina, isključujući alkoholičare i druge, značajno smanjuje količinu konzumiranog alkohola. Međutim, davanje bezalkoholnih pića ljudima sa značajnim problemima sa pićem može povećati njihovu želju za pićem, što može povećati njihovu konzumaciju alkohola.

Stoga se ova studija fokusirala na efekat obezbeđivanja bezalkoholnih pića na količinu konzumiranog alkohola, kako je utvrđeno testom identifikacije poremećaja upotrebe alkohola (AUDIT), na veličinu problematičnog pijenja.

Ukupno 123 odrasle osobe starosti 20 godina, isključujući pacijente sa zavisnošću od alkohola, nasumično su podeljene u interventnu grupu i kontrolnu grupu, a interventnoj grupi su nuđena bezalkoholna pića tokom 12 nedelja. Interventna grupa je imala veće smanjenje konzumiranja alkohola od kontrolne grupe u grupama sa AUDIT skorom ≤7, 8–11, 12–14 i ≥15. Međutim, intervencija nije smanjila konzumaciju alkohola u grupama sa rezultatima ≥15.

Pored toga, interventna grupa je pokazala značajno veće smanjenje prosečne konzumacije alkohola u grupama od 12–14 i ≥15 nego u grupi ≤7. Nijedna grupa nije pokazala povećanje konzumacije alkohola nakon uzimanja bezalkoholnih pića.

Ovi nalazi ukazuju da obezbeđivanje bezalkoholnih pića ima značajne efekte na smanjenje konzumacije alkohola u slučajevima blagih problema sa pićem. Međutim, u teškim slučajevima neophodna je kombinacija drugih efikasnih pristupa, kao što su savetovanje medicinskih stručnjaka i obezbeđivanje bezalkoholnih pića.