Povremeni post bi mogao pomoći milionima Amerikanaca sa metaboličkim sindromom

Povremeni post bi mogao pomoći milionima Amerikanaca sa metaboličkim sindromom

Više od trećine odrasle populacije SAD ima metabolički sindrom, grupu stanja uključujući visok krvni pritisak i gojaznost, koji povećavaju rizik od bolesti poput srčanog udara, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.

Naučnici su možda upravo pronašli relativno jednostavan način da smanje rizik od bolesti – povremeni post. Takođe poznato kao ishrana ograničena na vreme, ne uključuje brojanje kalorija, ali zahteva da jedete u roku od 8-10 sati svakog dana.

U tromesečnom ispitivanju koje je uključivalo 108 osoba sa metaboličkim sindromom, pokazalo se da povremeni post značajno poboljšava markere metaboličkog zdravlja u poređenju sa standardnim programom savetovanja o ishrani.

Prema istraživačkom timu, sa Instituta Salk i Univerziteta Kalifornije u San Dijegu (UC San Diego), to je obećavajući početak za ovu vrstu lečenja – i nešto što bi većina ljudi mogla da pokuša.

„Za mnoge pacijente, metabolički sindrom je prekretnica koja dovodi do ozbiljnih i hroničnih bolesti poput dijabetesa i srčanih bolesti“, kaže Pam Taub, kardiolog sa UC San Diego.

„Postoji hitna potreba za efikasnijim intervencijama u načinu života koje su dostupne, pristupačne i održive za prosečnog Amerikanca.“

Svi učesnici studije su dobili savete o ishrani, ali samo neki od njih su pratili režim povremenog posta. Među prednostima u ovoj grupi bili su viši nivoi gubitka težine (3,3 odsto u poređenju sa 1,5 odsto), kao i veće smanjenje indeksa telesne mase. Ovi učesnici su takođe pokazali zdravije nivoe šećera u krvi nakon tromesečnog ispitivanja.

Grupa koja je pratila vremenski ograničene protokole ishrane pokazala je poboljšanja ključnih biomarkera u telu koji se odnose na nivo šećera i holesterola u krvi, kao i dugoročnu regulaciju šećera u krvi.

Svaki pojedinac u grupi za ishranu sa ograničenim vremenom dobio je prilagođen vremenski okvir tokom kojeg je mogao da jede – ovo je bilo zasnovano na njihovim ličnim obavezama i navikama u ishrani. Istraživači smatraju da je taj pristup pomogao da se naglase metaboličke prednosti povremenog posta.

„Naša tela zapravo obrađuju šećere i masti veoma različito u zavisnosti od doba dana“, kaže hronobiolog Satchidananda Panda, sa Instituta Salk.

„U ishrani ograničenoj na vreme, mi ponovo uključujemo prirodnu mudrost tela i koristimo njegove dnevne ritmove da bismo obnovili metabolizam i poboljšali zdravlje.“

Još su rani dani, a mi još ne znamo koliko dobro ovo funkcioniše na duži rok. Takođe je vredno razmotriti potencijalne nedostatke povremenog posta za zdravlje, koji su pokriveni u prethodnim studijama.

Međutim, istraživači smatraju da bi ovaj pristup mogao da funkcioniše kao dopuna drugim tretmanima za metabolički sindrom, i kao alternativa nečemu poput Ozempica – što je efikasno za gubitak težine, ali i skupo. U ovom slučaju, jedina promena bi bila navike u ishrani, bez potrebe za dodatnim.

„Pacijenti cene to što ne moraju da menjaju ono što jedu, samo kada jedu“, kaže Emili Manoogian, hronobiolog sa Instituta Salk.

Istraživanje je objavljeno u Annals of Internal Medicine.