Očekuje se da će jaka solarna oluja pogoditi Zemlju ove nedelje

Očekuje se da će jaka solarna oluja pogoditi Zemlju ove nedelje

Očekuje se da će ogromna kugla plazme i pratećeg magnetnog polja izbačenog sa Sunca u četvrtak ujutru udariti u Zemlju, potencijalno izazvati aurore čak na jugu do Alabame, prema američkim prognostičarima.

Dolazi kada se Sunce približava – ili je možda na – vrhuncu svog 11-godišnjeg ciklusa, kada je aktivnost pojačana.

U maju je planeta doživela svoje najmoćnije geomagnetne oluje u poslednje dve decenije, proizvodeći šarene prikaze na noćnom nebu daleko od polova.

„Trenutna očekivanja su da će stići sutra ujutro do podneva po istočnom vremenu i da će se možda nastaviti i narednog dana“, rekao je Šon Dal iz Centra za predviđanje svemirskih vremenskih prilika novinarima na brifingu u sredu.

Kako koronalno izbacivanje mase (CME) putuje kroz svemir brzinom od 2,5 miliona milja (četiri miliona kilometara) na sat, agencija je postavila sat za geomagnetnu oluju 4. nivoa (G4).

To je jedan nivo ispod najvišeg mogućeg G5, viđenog u maju – ali konačni ishod bi mogao biti ispod ili iznad G4.

Bolja predviđanja su moguća tek oko 15-30 minuta pre udara, kada pređe satelite za praćenje, milion milja od Zemlje.

Dal je rekao da je Federalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA), koja je već pod pritiskom jer se bavi posledicama uragana Helene i približavanja uragana Milton, obaveštena, kao i kompanije koje upravljaju električnom mrežom Severne Amerike, tako da mogu da preduzmu korake za ublažavanje ako neophodno.

Brzi CME izbio je sa Sunca uveče 8. oktobra i verovatno će stići na Zemlju 10. oktobra. Ovaj CME je analiziran i postoji potencijal da dostigne nivoe G4 po dolasku i tokom CME prolaska. Posetite https://t.co/89kOZCTfkh za celu priču. pic.tvitter.com/VpjSvmOkSS

Kada CME udare u Zemljinu magnetosferu, mogu stvoriti geomagnetne oluje.

Oluje mogu poremetiti satelite koji kruže oko Zemlje i uticati na stvari poput radio signala i GPS sistema za pozicioniranje.

Oni takođe mogu da pokvare električne mreže – „Oluje za Noć veštica“ iz oktobra 2003. izazvale su nestanke struje u Švedskoj i oštetile elektroenergetsku infrastrukturu u Južnoj Africi.

Mejove oluje su poremetile precizne GPS sisteme koje koriste američki farmeri širom Srednjeg zapada i izazvale su isključenje nekih visokonaponskih transformatora, bez velikih smetnji u mreži, rekao je Dal.

On je dodao da je oko 5.000 satelita moralo da se koriguje orbitalni nivo, jer oluja naduvava jonosferu i dovodi do njenog usporavanja i deorbite.

Za one koji žive na pravim geografskim širinama – potencijalno daleko na jugu do severne Kalifornije ili Alabame u Sjedinjenim Državama – aurore bi bile najvidljivije daleko od gradskih svetla, na najtamnijim mogućim nebom, kažu stručnjaci.

Ljudi bi trebalo da koriste svoje kamere ili telefone da gledaju, jer ih današnje digitalne slike često mogu uhvatiti čak i kada golim okom to ne može.