Vučić: Srbija neće uvesti sankcije Rusiji, vodićemo suverenu politiku

Vučić: Srbija neće uvesti sankcije Rusiji, vodićemo suverenu politiku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji, potvrđujući da zemlja nastavlja da vodi nezavisnu i suverenu politiku. Na samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Dubrovniku, Vučić je naglasio da je na predlog Srbije izmenjen tekst deklaracije, iz koje su izbačene sankcije protiv Rusije.

Vučić je rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali da će ostati pri svojoj odluci da ne uvodi sankcije. Takođe je istakao da se Srbija drži principa Povelje UN i da ne prihvata ratna rešenja kao najbolja opcija, navodeći primer Krima.

Vučić je takođe ukazao na dvostruke standarde u međunarodnoj zajednici, navodeći da mnogi zanemaruju UN povelju i Rezoluciju 1244 kada je u pitanju Srbija. Uprkos razlikama sa Hrvatskom oko istorijskih događaja, Vučić je naglasio potrebu za otvorenim dijalogom o budućim odnosima između dve zemlje.

Na kraju, Vučić je naglasio da Srbija sedi samo na jednoj, „srpskoj stolici“, odbacujući sugestije o balansiranju između različitih interesa.