Erdoganov savetnik: Turska se zalaže za povratak okupiranih teritorija Ukrajini

Erdoganov savetnik: Turska se zalaže za povratak okupiranih teritorija Ukrajini

Turska podržava teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, naglašavajući važnost povratka okupiranih teritorija, među kojima je i Krim, u skladu sa međunarodnim pravom. Ova podrška istaknuta je tokom sastanka između Narimana Dželjala, zamenika šefa Medžlisa krimskih Tatara, koji boravi u Turskoj, i Jalčina Topčua, glavnog savetnika predsednika Erdogana.

Jalčin Topču je istakao da Turska dosledno podržava teritorijalni integritet Ukrajine i aktivno radi na povratku okupiranih teritorija, uključujući Krim, u skladu sa međunarodnim pravom. On je naglasio posvećenost Turske okončanju aktuelnih okupacija i ratova u Ukrajini, Gazi i Libanu, te doprinos regionalnom i globalnom miru.

Nariman Dželjal je informisao o situaciji na Krimu, koji je pod okupacijom Rusije, ističući kršenja ljudskih prava i zločine nad krimskim Tatarama. Ovo je bila prva poseta Dželjala Turskoj od njegovog puštanja iz ruskog zatočeništva.

Govoreći o pritvorima i kršenjima ljudskih prava, Dželjal je naglasio da se takvi slučajevi dešavaju stalno, sa političkim zatvorenicima osuđenim na dugotrajne kazne pod nehumanim uslovima. Takođe je istaknuto da su i stariji politički zatvorenici suočeni sa zdravstvenim problemima prilikom suđenja.

Učesnici sastanka izrazili su nadu da će Turska, posebno putem predsednika Erdogana, doprineti oslobađanju krimskih Tatara i drugih ukrajinskih ratnih zarobljenika i civila iz ruskog zarobljeništva. Naglašena je važnost koordinisanih napora države i civilnog društva u ovom procesu.

Denis Zolotariov, savetnik u ukrajinskoj ambasadi u Turskoj, istakao je važnost zaštite prava građana putem angažovanja građanskih organizacija. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Centra za ljudska prava ZMINA.

Nariman Dželjal, zamenik šefa Medžlisa krimskih Tatara, obavezao se da će se aktivno angažovati u naporima za oslobađanje svih ukrajinskih zatvorenika, posebno sunarodnika krimskih Tatara.