Partija indijskog premijera gubi u Kašmiru, pobeđuje u jednoj ključnoj državi

Partija indijskog premijera gubi u Kašmiru, pobeđuje u jednoj ključnoj državi

Vladajuća stranka Bharatiya Janata Party (BJP), pod vođstvom indijskog premijera Narendre Modija, ostvarila je treću uzastopnu pobedu u Harijani, severnoj državi, ali je doživela poraz na izborima u Džamu i Kašmiru, regionu koji se suočava sa pobunom i koji graniči sa Pakistanom.

Svaka skupština, kako Harijane tako i Džamu i Kašmira, sastoji se od 90 mesta, a bilo koja stranka ili koalicija koja pređe polovinu ima pravo da formira vladu.

U Džamu i Kašmiru, alijansa između Indijskog nacionalnog kongresa, glavne opozicione partije na saveznom nivou, i moćne regionalne Nacionalne konferencije (NC) osvojila je 49 mesta. Od toga, NC je zatražio 42 mesta, dok je Kongres osvojio 6. Očekuje se da će lider NC-a, Omar Abdulah, voditi sledeću regionalnu vladu, nakon što je bio glavni ministar Jammu i Kašmira od 2009. do 2014. godine.

Ovi izbori su bili prvi skupštinski izbori u Džamu i Kašmiru u poslednjoj deceniji i prvi nakon što je vlada Modija ukinula član 370. Ustava 2019. godine, koji je regionu davao određeni nivo autonomije. Nakon ovih promena, država je postala teritorija pod saveznom upravom iz Nju Delhija.

U nedavnom intervjuu za RT, Omar Abdulah je istakao da je jedno od ključnih očekivanja građana Kašmira, kao i veliko obećanje centralne vlade, bilo vraćanje državnosti koja im je „oteta“. Abdulah je naglasio: „Ljudi žele snažnu vladu. Vlada teritorije sindikata nema dovoljno ovlašćenja.“

Izbori u Kašmiru su održani u tri faze (18., 25. septembra i 1. oktobra), dok su Harijane glasale 5. oktobra. U Harijani, važnoj poljoprivrednoj državi, ankete su predviđale pobedu opozicione Kongresne stranke, koja je vladala državom od 2005. do 2014. Međutim, BJP je uspela da povrati vlast, osvojivši 48 od ukupno 90 mesta u skupštini Harijane, dok je Kongres osvojio 37.

Ova pobeda usledila je samo nekoliko meseci nakon što je BJP doživela poraz na opštim parlamentarnim izborima u periodu od aprila do maja, gde nije uspela osvojiti većinu po prvi put u poslednjoj deceniji. Ipak, uspela je formirati vladu uz podršku regionalnih saveznika.

Kongres je kritikovao rezultate izbora u Harijani kao „neprihvatljive“. Visoki funkcioner Kongresa, Jairam Ramesh, opisao je ishod kao „potpuno neočekivan, iznenađujući i kontraintuitivan“, tvrdeći da je u suprotnosti sa stvarnim stanjem na terenu. Stranka je primila pritužbe na nepravilnosti u procesu brojanja glasova i planira da ove informacije prenese Izbornom komisiji.

U odgovoru, BJP je odbacila optužbe opozicije, navodeći da su birači odbacili politiku „polarizacije“ Kongresa. Visoki funkcioner BJP-a i indijski ministar unutrašnjih poslova, Amit Šah, izjavio je da je „Narod Harijane potpuno odbacio negativnu politiku Kongresa i polarizaciju koja deli ljude na osnovu kaste i regiona.“

Nakon završenog brojanja glasova, premijer Modi se obratio članovima stranke, zahvaljujući biračima iz „svake kaste, svake klase“ i ističući da njegova administracija neće štedeti truda da ispuni očekivanja javnosti. U oštroj kritici opozicije, povezao je kongresnu stranku sa „globalnim zaverama“ čiji je cilj oslabljivanje Indije.